Sunday, July 19, 2015

ရနံ႕ေၾကာင့္ ေရာဂါကို ၀ယ္စားေနရသလိုျဖစ္သည့္ ေျမပဲဆီအတုမ်ား ေစ်းကြက္တြင္မ်ားလာ =============================================

ရနံ႕ေၾကာင့္ ေရာဂါကို ၀ယ္စားေနရသလိုျဖစ္သည့္ ေျမပဲဆီအတုမ်ား ေစ်းကြက္တြင္မ်ားလာ ============================================== ရန္ကုန္ ဇူလိုင္ ၁၈ နယ္စပ္ေဒသမ်ားမွ တရားမဝင္ တင္သြင္းလာသည့္ ျပန္ေၾကာ္ဆီ (အသုံးျပဳၿပီးသားဆီ)မ်ားကို အနံ႔ ထည့္သြင္းကာ ေျမပဲဆီဟု လိမ္လည္ ေရာင္းခ်ေနမႈမ်ားရွိေန၍ အမ်ား ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ သတိျပဳဝယ္ယူ စားသုံးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ စားသုံးသူအခြင့္ အေရးလႈပ္ရွားသူမ်ား၏ ေျပာၾကား ခ်က္အရ သိရသည္။ ''အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံႀကီးေတြရဲ႕ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းေတြမွာ အသုံးျပဳၿပီး ထပ္မံသုံးစြဲလို႔မရေတာ့တဲ့ ဆီေတြကိုနယ္စပ္ေဒသကေန ေမွာင္ခို အျဖစ္ အလုံးအရင္းသြင္းလာၿပီး ဒီေရာက္မွ အက္စစ္ေတြ၊ ဓာတုပစၥည္း ေတြနဲ႔ အေရာင္ခြၽတ္ကာ ေျမပဲဆီနဲ႔ ေရာတယ္။ ၿပီးရင္လက္ရွိစားအုန္း ဆီေစ်းထက္ အနည္းငယ္သာျမႇင့္၍ ေျမပဲဆီဆိုၿပီး ေစ်းကြက္မွာ ေစ်းအမ်ိဳး မ်ိဳးနဲ႔ ေရာင္းေနၾကတယ္။ ေျမပဲဆန္ တစ္ပိႆာကို သုံးေထာင္ေလာက္ျဖစ္ ေနခ်ိန္မွာ ေျမပဲဆန္တစ္ပိႆာရွစ္ဆယ္ ေလာက္ ႀကိတ္မွ တစ္ပိႆာသာရတဲ့ ေျမပဲဆီကို ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္ေလာက္နဲ႔ ေရာင္းေနၾကတာကိုၾကည့္ရင္ ဒီဆီက ဘာဆီဆိုတာ သိႏိုင္ပါတယ္။ ေျမပဲ ဆီနဲ႔စားအုန္းဆီေရာထားတဲ့ ေရာဆီ ဆိုရင္ေတာင္‘ဒီေစ်းနဲ႔ေရာင္းဖို႔မလြယ္ ပါဘူး''ဟုျမန္မာ့ပဲဆီသန္႔ကို ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္တြင္သာမက ျပည္ပသို႔ပါ တင္ပို႔ရန္ ႀကိဳးစားေနသူ ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။ စားသုံးဆီမ်ားတြင္ ျပည့္ဝဆီ(Saturated)ႏွင့္ မျပည့္ဝဆီ (Unsaturated) ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိၿပီး ျပည့္ဝဆီမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဟု ေဒါက္တာေအးေက်ာ္ (ေဆးသုေတသန)ႏွင့္ အျခားပညာရွင္ မ်ားက စဥ္ဆက္မျပတ္ ေထာက္ျပ ေျပာဆိုေနၾကေသာ္လည္း ျပည့္ဝဆီ ျဖစ္သည့္ စားအုန္းဆီမ်ားကို စားသုံး ရန္ မသင့္ေလ်ာ္ေတာ့သည့္အေျခ အေနအထိ အသုံးျပဳၿပီးမွ အေရာင္ ခြၽတ္ အနံ႔သြင္း၍ အမ်ားျပည္သူကို လွည့္ျဖားေရာင္းခ်ေနၾကျခင္းမွာ တစ္မ်ိဳးသားလုံး၏ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္စိုးရိမ္ရသည့္ အေျခ အေနျဖစ္ေၾကာင္း စားသုံးသူအခြင့္ အေရး လႈပ္ရွားသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။ ယခင္က ျပည္တြင္းစားသုံးဆီ ေစ်းကြက္တြင္ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာ၊ မုန္ညင္းစေသာ သီးႏွံထြက္ဆီ၊ စားအုန္းဆီႏွင့္ ¤င္းဆီႏွစ္မ်ိဳးကို ေရာေႏွာေန၍ ေရာဆီဟူ၍ အမ်ိဳး အစားသုံးမ်ိဳးသာရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယခု အခါတြင္ စားအုန္းဆီကို အျခားသီးႏွံ အနံ႔ထည့္သြင္းထားေသာ ဆီႏွင့္ အသုံးျပဳၿပီးသား ဆီပ်က္မ်ားကို အေရာင္ခြၽတ္ အနံ႔သြင္းထားသည့္ ဆီမ်ားလည္း ေစ်းကြက္သို႔ ဝင္ေရာက္ လာခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါဆီပ်က္မ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားသည့္ ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို တံဆိပ္မပါေသာ ပုံးမ်ား၊ ပီပါမ်ားျဖင့္ လက္လီေစ်းကြက္သို႔ ျဖန္႔ျဖဴးလ်က္ ရွိေၾကာင္းသိရၿပီး လက္လီဆိုင္မ်ား မွလည္း တန္ဖိုးအမ်ိဳးမ်ိဳးသတ္မွတ္ကာ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေနၿပီး ယင္းဆီမ်ား ကို စားသုံးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါအပါအဝင္ အျခားေရာဂါ မ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ၎ေျမပဲဆီ အတုမ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ဆီအိုးႀကီးဟုတင္စား ေခၚေဝၚသည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အလယ္ ပိုင္းေဒသမွလြဲ၍ က်န္တိုင္းေဒသႀကီး ႏွင့္ျပည္နယ္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရၿပီး အထူးသျဖင့္ လူေနထူထပ္ေသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ား၊ ဆင္ေျခဖုံးေဒသမ်ား၊ သဘာဝေဘးအႏၲရာယ္ဒဏ္ခံစားခဲ့ရ ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ ပုံးမ်ား၊ တံဆိပ္ မပါေသာ ပါကင္ပိတ္ဘူးမ်ားျဖင့္ ေရာင္းခ်သည္ကို ေတြ႕ရွိေနရေၾကာင္း၊ ဆီေစ်းကြက္ ကြၽမ္းက်င္သူ ဧရာဝတီ ေျမပဲဆီလုပ္ငန္းပိုင္ရွင္ ဦးခင္စိုးက ေျပာသည္။ ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို အတုမွန္း မသိဘဲ ေစ်းသက္သာသျဖင့္ ဝယ္စား ေနသူ သာေကတၿမိဳ႕နယ္မွ အိမ္ရွင္မ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚအမာက ''ကြၽန္မတို႔ ဒီဆီေတြကို ေစ်းကေန လက္လီ ဝယ္စားေနတာၾကာပါၿပီ။ ဟင္းခ်က္ တာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ တစ္ခုခုစားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ပဲဆီနံ႔ေလးကိုပဲႀကိဳက္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီဆီေတြက္ို ေစ်းသက္သာတယ္ ဆိုၿပီး ဝယ္သုံးေနခဲ့တာ၊ အခုလိုသိလိုက္ရ ေတာ့ ကြၽန္မတို႔မိသားစုက ပဲဆီနံ႔ ေလးနဲ႔စားခ်င္လို႔ ေရာဂါေတြကို ပိုက္ဆံနဲ႔ဝယ္ေနရသလို ျဖစ္ေနတယ္''ဟု ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို စားသုံးခဲ့ ျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ သူ၏အျမင္ကို ေျပာသည္။ သန္႔ရွင္းေသာ စားသုံးဆီသည္ လူ၏ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ စြမ္းအားကို အျခားေသာသက္ေစာင့္ အာဟာရဓာတ္ ႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ကစီဓာတ္ (ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္)ႏွင့္ အသားဓာတ္ (ပ႐ိုတိန္း) တို႔ထက္ ပိုမိုျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ၿပီး စားသုံးဆီ တစ္ဂရမ္လွ်င္ ကိုးကီလိုကယ္လိုရီ ရရွိႏိုင္ေၾကာင္းသိရၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျပည္တြင္း စားသုံးဆီအသုံးျပဳမႈမွာ တစ္ရက္လွ်င္ ခန္႔မွန္းေျခပီပါ ၉ဝဝဝ ခန္႔ရွိေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားအရ သိရသည္။ သတင္း-သီဟသူ ဓာတ္ပံု-ဘေအး ရနံ႕ေၾကာင့္ ေရာဂါကို ၀ယ္စားေနရသလိုျဖစ္သည့္ ေျမပဲဆီအတုမ်ား ေစ်းကြက္တြင္မ်ားလာ ============================================== ရန္ကုန္ ဇူလိုင္ ၁၈ နယ္စပ္ေဒသမ်ားမွ တရားမဝင္ တင္သြင္းလာသည့္ ျပန္ေၾကာ္ဆီ (အသုံးျပဳၿပီးသားဆီ)မ်ားကို အနံ႔ ထည့္သြင္းကာ ေျမပဲဆီဟု လိမ္လည္ ေရာင္းခ်ေနမႈမ်ားရွိေန၍ အမ်ား ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ သတိျပဳဝယ္ယူ စားသုံးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ စားသုံးသူအခြင့္ အေရးလႈပ္ရွားသူမ်ား၏ ေျပာၾကား ခ်က္အရ သိရသည္။ ''အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံႀကီးေတြရဲ႕ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းေတြမွာ အသုံးျပဳၿပီး ထပ္မံသုံးစြဲလို႔မရေတာ့တဲ့ ဆီေတြကိုနယ္စပ္ေဒသကေန ေမွာင္ခို အျဖစ္ အလုံးအရင္းသြင္းလာၿပီး ဒီေရာက္မွ အက္စစ္ေတြ၊ ဓာတုပစၥည္း ေတြနဲ႔ အေရာင္ခြၽတ္ကာ ေျမပဲဆီနဲ႔ ေရာတယ္။ ၿပီးရင္လက္ရွိစားအုန္း ဆီေစ်းထက္ အနည္းငယ္သာျမႇင့္၍ ေျမပဲဆီဆိုၿပီး ေစ်းကြက္မွာ ေစ်းအမ်ိဳး မ်ိဳးနဲ႔ ေရာင္းေနၾကတယ္။ ေျမပဲဆန္ တစ္ပိႆာကို သုံးေထာင္ေလာက္ျဖစ္ ေနခ်ိန္မွာ ေျမပဲဆန္တစ္ပိႆာရွစ္ဆယ္ ေလာက္ ႀကိတ္မွ တစ္ပိႆာသာရတဲ့ ေျမပဲဆီကို ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္ေလာက္နဲ႔ ေရာင္းေနၾကတာကိုၾကည့္ရင္ ဒီဆီက ဘာဆီဆိုတာ သိႏိုင္ပါတယ္။ ေျမပဲ ဆီနဲ႔စားအုန္းဆီေရာထားတဲ့ ေရာဆီ ဆိုရင္ေတာင္‘ဒီေစ်းနဲ႔ေရာင္းဖို႔မလြယ္ ပါဘူး''ဟုျမန္မာ့ပဲဆီသန္႔ကို ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္တြင္သာမက ျပည္ပသို႔ပါ တင္ပို႔ရန္ ႀကိဳးစားေနသူ ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။ စားသုံးဆီမ်ားတြင္ ျပည့္ဝဆီ(Saturated)ႏွင့္ မျပည့္ဝဆီ (Unsaturated) ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိၿပီး ျပည့္ဝဆီမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဟု ေဒါက္တာေအးေက်ာ္ (ေဆးသုေတသန)ႏွင့္ အျခားပညာရွင္ မ်ားက စဥ္ဆက္မျပတ္ ေထာက္ျပ ေျပာဆိုေနၾကေသာ္လည္း ျပည့္ဝဆီ ျဖစ္သည့္ စားအုန္းဆီမ်ားကို စားသုံး ရန္ မသင့္ေလ်ာ္ေတာ့သည့္အေျခ အေနအထိ အသုံးျပဳၿပီးမွ အေရာင္ ခြၽတ္ အနံ႔သြင္း၍ အမ်ားျပည္သူကို လွည့္ျဖားေရာင္းခ်ေနၾကျခင္းမွာ တစ္မ်ိဳးသားလုံး၏ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္စိုးရိမ္ရသည့္ အေျခ အေနျဖစ္ေၾကာင္း စားသုံးသူအခြင့္ အေရး လႈပ္ရွားသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။ ယခင္က ျပည္တြင္းစားသုံးဆီ ေစ်းကြက္တြင္ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာ၊ မုန္ညင္းစေသာ သီးႏွံထြက္ဆီ၊ စားအုန္းဆီႏွင့္ ¤င္းဆီႏွစ္မ်ိဳးကို ေရာေႏွာေန၍ ေရာဆီဟူ၍ အမ်ိဳး အစားသုံးမ်ိဳးသာရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယခု အခါတြင္ စားအုန္းဆီကို အျခားသီးႏွံ အနံ႔ထည့္သြင္းထားေသာ ဆီႏွင့္ အသုံးျပဳၿပီးသား ဆီပ်က္မ်ားကို အေရာင္ခြၽတ္ အနံ႔သြင္းထားသည့္ ဆီမ်ားလည္း ေစ်းကြက္သို႔ ဝင္ေရာက္ လာခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါဆီပ်က္မ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားသည့္ ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို တံဆိပ္မပါေသာ ပုံးမ်ား၊ ပီပါမ်ားျဖင့္ လက္လီေစ်းကြက္သို႔ ျဖန္႔ျဖဴးလ်က္ ရွိေၾကာင္းသိရၿပီး လက္လီဆိုင္မ်ား မွလည္း တန္ဖိုးအမ်ိဳးမ်ိဳးသတ္မွတ္ကာ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေနၿပီး ယင္းဆီမ်ား ကို စားသုံးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါအပါအဝင္ အျခားေရာဂါ မ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ၎ေျမပဲဆီ အတုမ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ဆီအိုးႀကီးဟုတင္စား ေခၚေဝၚသည့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အလယ္ ပိုင္းေဒသမွလြဲ၍ က်န္တိုင္းေဒသႀကီး ႏွင့္ျပည္နယ္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရၿပီး အထူးသျဖင့္ လူေနထူထပ္ေသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ား၊ ဆင္ေျခဖုံးေဒသမ်ား၊ သဘာဝေဘးအႏၲရာယ္ဒဏ္ခံစားခဲ့ရ ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ ပုံးမ်ား၊ တံဆိပ္ မပါေသာ ပါကင္ပိတ္ဘူးမ်ားျဖင့္ ေရာင္းခ်သည္ကို ေတြ႕ရွိေနရေၾကာင္း၊ ဆီေစ်းကြက္ ကြၽမ္းက်င္သူ ဧရာဝတီ ေျမပဲဆီလုပ္ငန္းပိုင္ရွင္ ဦးခင္စိုးက ေျပာသည္။ ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို အတုမွန္း မသိဘဲ ေစ်းသက္သာသျဖင့္ ဝယ္စား ေနသူ သာေကတၿမိဳ႕နယ္မွ အိမ္ရွင္မ တစ္ဦးျဖစ္သူ ေဒၚအမာက ''ကြၽန္မတို႔ ဒီဆီေတြကို ေစ်းကေန လက္လီ ဝယ္စားေနတာၾကာပါၿပီ။ ဟင္းခ်က္ တာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ တစ္ခုခုစားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ပဲဆီနံ႔ေလးကိုပဲႀကိဳက္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီဆီေတြက္ို ေစ်းသက္သာတယ္ ဆိုၿပီး ဝယ္သုံးေနခဲ့တာ၊ အခုလိုသိလိုက္ရ ေတာ့ ကြၽန္မတို႔မိသားစုက ပဲဆီနံ႔ ေလးနဲ႔စားခ်င္လို႔ ေရာဂါေတြကို ပိုက္ဆံနဲ႔ဝယ္ေနရသလို ျဖစ္ေနတယ္''ဟု ေျမပဲဆီအတုမ်ားကို စားသုံးခဲ့ ျခင္းႏွင့္ပတ္သက္၍ သူ၏အျမင္ကို ေျပာသည္။ သန္႔ရွင္းေသာ စားသုံးဆီသည္ လူ၏ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ စြမ္းအားကို အျခားေသာသက္ေစာင့္ အာဟာရဓာတ္ ႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ကစီဓာတ္ (ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္)ႏွင့္ အသားဓာတ္ (ပ႐ိုတိန္း) တို႔ထက္ ပိုမိုျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ၿပီး စားသုံးဆီ တစ္ဂရမ္လွ်င္ ကိုးကီလိုကယ္လိုရီ ရရွိႏိုင္ေၾကာင္းသိရၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျပည္တြင္း စားသုံးဆီအသုံးျပဳမႈမွာ တစ္ရက္လွ်င္ ခန္႔မွန္းေျခပီပါ ၉ဝဝဝ ခန္႔ရွိေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားအရ သိရသည္။ သတင္း-သီဟသူ ဓာတ္ပံု-ဘေအး

No comments: