Tuesday, December 8, 2015

ၾကက္သားမႈန္႔က အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ပင္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားဟု စားသံုးသူႀကိဳတင္ကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ

ၾကက္သားမႈန္႔က အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ပင္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားဟု စားသံုးသူႀကိဳတင္ကာကြယ္ေရးအသင္းေျပာ

ထက္ထက္ႏုိင္

ရန္ကုန္၊ ဒီဇင္ဘာ ၈ ။ ။ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔မွာ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ အျပင္ အျခားေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္အတြက္ အသားမႈန္႔ကို ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳလာၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္ အသားမႈန္႔သည္လည္း ၾကာရွည္ခံႏုိင္ေစရန္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား သံုးထားရသည့္အတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ထက္ပင္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားႏုိင္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူႀကိဳတင္ကာကြယ္ေရးအသင္း (Consumer Protection Association Of Myanmar) ၏ အတြင္းေရးမွဴး ေဒၚစုိးကလ်ာထုိက္က မဇၩိမကို ေျပာသည္။
"Mono Sodium Glutamate(MSG) ျဖစ္တဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ဳိးမ်ားတယ္ ဆိုတာ လူတိုင္းလည္း သိၾကပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ အ႐ိုးပြတာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္တာမ်ိဳးေတြေပါ႔။ အလားတူပဲ ၾကက္သားမႈန္႔မွာလည္း ၾကက္သားအရသာေလး ပါေလဟန္ထည့္ၿပီး MSGနဲ႔ တာရွည္ခံ မိႈသတ္ေဆးေတြ ထည့္ထားတာဆိုေတာ့ ေရရွည္မွာ အခ်ိဳမႈန္႕ထက္ေတာင္ က်န္းမာေရးကို ပိုမိုထိခိုက္လာေစႏိုင္တာေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီေၾကညာခ်က္ကို ထုတ္ျပန္ရတာပါ" ဟု ေဒၚစိုးကလ်ာထုိက္က ေျပာသည္။
ေၾကျငာခ်က္မွာ ဒီဇင္ဘာ ၆ရက္က လူမႈကြန္ယက္ စာမ်က္ႏွာတြင္ ပ်ံ႕ႏွံ႔ခဲ့ၿပီး "အခ်ိဳမႈန္႕တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ဦးေနွာက္နွင့္ အာရံုေျကာ ထိခိုက္ေစ၍ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ၊ နွလံုးေရာဂါ၊ ေလးဖက္နာေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ခ်ိဳ့ယြင္းပ်က္စီးေသာ ေရာဂါ၊ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳနွင္႔ ေသြးတိုးေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ပြားေစ၍ ေရွာင္ျကဥ္သင့္ပါသည္။ ျကက္သားမႈန့္တြင္လည္း အခ်ိဳမႈန္႔နွင္႔ တာရွည္ခံမိႈသတ္ေဆးမ်ား၊ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သျဖင့္ အခ်ိုမႈန့္ထက္ပင္ ပိုမိုဆိုးရြားေစပါသည္" ဟု ပါရွိသည္။
ၾကက္သားမႈန္႔သည္ အခ်ိဳမႈန္႔ထက္ပင္ က်န္းမာေရးကို ပိုမိုဆိုးဝါးေစေၾကာင္း ျပည္တြင္းတြင္ သုေတသနျပဳ၍ သိရျခင္းမဟုတ္ဘဲ မေလးရွားႏိုင္ငံ၊ ပီနန္ျမိဳ႕ရိွ မေလးရွားCPAမွ ပို႔ခ်ေသာသင္တန္းမွ က်န္းမာေရးေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးဆိုင္ရာ အေသးစိတ္ရွင္းလင္းခ်က္မ်ား ႏွင့္ အျခား အေမရိကန္၊ ၾသစေတးလ် CPAတို႔မွ ျပဳလုပ္ထားသည့္ သုေတသနျပဳထုတ္ျပန္ခ်က္မ်ားကို ကိုးကား၍ ထုတ္ျပန္ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္ဟုလည္း ၎က ဆုိသည္။
အခ်ိဳမႈန္႔ကို ႏွစ္ရွည္လမ်ား အလြန္အကြၽံ စားသံုးမႈေၾကာင့္ ေဒၚစိုးကလ်ာထုိက္၏ ခင္ပြန္းကိုယ္တုိင္ပင္ ေက်ာက္ကပ္ထိခိုက္ေသာေရာဂါ ခံစားေနရေၾကာင္း၎က ေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္း၌ အခ်ိဳမႈန္႔စားသံုးမႈ ျမင့္တက္ေနေၾကာင္း "အမတို႔ ႏိုင္ငံကဆင္းရဲတဲ့ ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံျဖစ္တာေၾကာင့္လည္း ျပည္သူေတြ၊ အထူးသျဖင့္ ဆင္ေျခဖံုးေနသူေတြက ေစ်းသက္သာတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ကိုပဲ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စားၾကတယ္။ အမတို႔ဘက္က အသိပညာေပးေနတယ္ဆိုေပမယ့္ အဲ့ဒီ အ၀န္းအ၀ိုင္းေလာက္ပဲ ဆင္ျခင္ၾကတာ။ ျပည္သူေတြ အခ်ိဳမႈန္႔ေရွာင္ဖို႔ဆိုတာကေတာ့ အမ်ားႀကီးႀကိဳးစားရဦးမွာပါ" ဟု ယင္းကဆက္လက္ေျပာျကားသည္။
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ သဃၤန္းကြ်န္းၿမိဳ႕နယ္မွ အိမ္ရွင္မ တစ္ဦးက "အရင္ကေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔က က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတယ္ဆိုလို႔ ၾကက္သားမႈန္႔ေျပာင္းသံုးတာ၊ အခုေတာ့ ၾကက္သားမႈန္႔က ပိုဆိုးေနမွေတာ့ ဆားျဖဴးျပီးစားရမယ့္ပံုျဖစ္ေနျပီ။ ဒီလိုမ်ိဳးဆိုးက်ိဳးေတြရိွတယ္ဆိုတာ ျပည္သူေတြဆီကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ပညာေပးသင့္ပါတယ္"ဟု မဇၩိမကို ေျပာသည္။
လက္ရွိတြင္ အခ်ဳိမႈန္႕၊ အသားမႈန္႔ အစားထုိး ဂ်ပန္နည္းပညာျဖင့္ ပဲပိစပ္၊ ေျပာင္းဖူးတို႔မွ Yeast ေဖာက္ထားသည့္ အခ်ဳိ႕မႈန္းအစားထိုး ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ား ေစ်းကြက္ထဲတြင္ ရရွိေနၿပီျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ ထုိအသားမႈန္႔မ်ား၏ ေကာင္းက်ဳိး၊ ဆုိးက်ဳိးကိုမူ ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ မသိရွိရေသးေပ။
ၾကက္သားမႈန္႔ကိုမူ လူလတ္တန္းစားမ်ား အမ်ားစု စားသံုးၾကၿပီး အခ်ဳိမႈန္႔ကို အမ်ားဆံုးစားသံုးသူမ်ားမွာ က်န္းမာေရး ဗဟုသုတနည္းသည့္ ေက်းလက္ေတာင္သူမ်ား၊ ဆင္ေျခဖံုးတြင္ ေနထုိင္သူမ်ား စသည့္ အေျခခံ လူတန္းစား အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္ဟု ေဒၚစိုးကလ်ာထုိက္က ေျပာသည္။
"တိုင္းျပည္ဆင္းရဲေတာ့ ငပိရည္တို႕၊ကန္စြန္းရြက္ေျကာ္တို့ အားျပဳစားေနရတဲ့ အေျခခံလူတန္းစား ျပည္သူေတြက အရသာမရိွ၊ ရိွေအာင္ကို အခ်ိဳမႈန္႔ေတြ တရားလြန္ထည့္စားျကတာေပါ့။ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ အခ်ိဳမႈန့္မေကာင္းမွန္းသိေပမယ့္လည္း အခုမွေတာ့ မထူးေတာ့ပါဘူးဆိုျပီး ဆက္စားျကတာမ်ိဳးေတြရိွတယ္။"၎က ေျပာသည္။
ယင္း ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ား ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ သုေတသန ျပဳလုပ္ရန္ နည္းပညာ ႏွင့္ နည္းစနစ္ လိုအပ္ခ်က္ ႀကီးမားေနၿပီး ျပည္ပသို႔ပို႔ေဆာင္ကာ စစ္ေဆးမည္ ဆုိပါကလည္း စရိတ္ႀကီးျမင့္သျဖင့္ အခက္အခဲ ရွိေနသည္ဟု သိရသည္။

Mizzima

No comments: