အေျခခံမူလတန္းေက်ာင္းမ်ားအနီး ေရာင္းခ်သည့္အသင့္စားမုန္႔ ထက္ဝက္ေက်ာ္တြင္ မႈိေတြ႔ရွိ
-----------------------------------
အေျခခံမူလတန္းေက်ာင္းမ်ားအနီးေရာင္းခ်သည့္ အသင့္စားမုန္႔ ထက္ဝက္ေက်ာ္တြင္
အစာမေျခနိုင္ျခင္း၊ အဆိပ္သင့္ျခင္းျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ T-2 mycotoxin
မႈိေတြ႔ရွိေၾကာင္း ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာနမွ သုေတသနမ်ားအရ သိရသည္။
ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္ အေျခခံျပဳလုပ္ထားေသာ အသင့္စားမုန္႔နမူနာ ၈၄
မ်ိဳးကို စစ္ေဆးခဲ့ရာ ၄၆ မ်ိဳးတြင္ ယင္း T-2 mycotoxin ပါဝင္သည္ကို
ေတြ႔ရွိခဲ့ရျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေတြ႔ရွိရသည့္ T-2 mycotoxin (Txicothec ene
type A) သည္ အခ်ဳိ႕ေသာမႈိမ်ဳိးစိတ္မ်ားျဖစ္သည့္ Fuscarium
sporotrichioides၊ Fusarium poae ၊ Fusavium equiseti and fasarium
acuminatum မ်ားမွထြက္သည့္ သဘာဝအဆိပ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ယင္းမႈိမ်ားသည္
စိုက္ပ်ဳိးေရးထြက္ကုန္မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္၌လည္းေကာင္း၊
သယ္ယူပို႔ေဆာင္ခ်ိန္၊ ထြက္ကုန္ျပဳျပင္ခ်ိန္ႏွင့္
ေလွာင္ခ်ိန္မ်ားတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း ေပါက္ဖြားႀကီးထြားႏုိင္ေၾကာင္း
အဆိုပါသုေတသနတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
T-2 mycotoxin ကို ပမာဏ
အနည္းငယ္ပင္ျဖစ္ေသာ္လည္း အစဥ္ဆက္မျပတ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္
က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားစြာကို ျဖစ္ေစႏိုင္သျဖင့္ T-2 mycotoxin အစားအစာကို
စားသံုးမိျခင္းသည္ ျပည္သူလူထုအတြက္ အေရးႀကီးသည့္
က်န္းမာေရးျပႆနာျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္
အေျခခံျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ T-2 mycotoxin ပါဝင္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္
စားသံုးမိျခင္းတို႕ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္၊ စားသည့္အသင့္စားမုန္႔မ်ားတြင္
ယင္းမႈိပါဝင္ႏိုင္ေၾကာင္း စားသံုးသူမ်ားသတိျပဳၾကရန္ ယင္းသုေတသနလုပ္ခဲ့သူ
သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္
No comments:
Post a Comment