Friday, January 8, 2016

အေျခခံမူလတန္းေက်ာင္းမ်ားအနီး ေရာင္းခ်သည့္အသင့္စားမုန္႔ ထက္ဝက္ေက်ာ္တြင္ မႈိေတြ႔ရွိ

အေျခခံမူလတန္းေက်ာင္းမ်ားအနီး ေရာင္းခ်သည့္အသင့္စားမုန္႔ ထက္ဝက္ေက်ာ္တြင္ မႈိေတြ႔ရွိ
-----------------------------------
အေျခခံမူလတန္းေက်ာင္းမ်ားအနီးေရာင္းခ်သည့္ အသင့္စားမုန္႔ ထက္ဝက္ေက်ာ္တြင္ အစာမေျခနိုင္ျခင္း၊ အဆိပ္သင့္ျခင္းျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ T-2 mycotoxin မႈိေတြ႔ရွိေၾကာင္း ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာနမွ သုေတသနမ်ားအရ သိရသည္။
ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္ အေျခခံျပဳလုပ္ထားေသာ အသင့္စားမုန္႔နမူနာ ၈၄ မ်ိဳးကို စစ္ေဆးခဲ့ရာ ၄၆ မ်ိဳးတြင္ ယင္း T-2 mycotoxin ပါဝင္သည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ရျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေတြ႔ရွိရသည့္ T-2 mycotoxin (Txicothec ene type A) သည္ အခ်ဳိ႕ေသာမႈိမ်ဳိးစိတ္မ်ားျဖစ္သည့္ Fuscarium sporotrichioides၊ Fusarium poae ၊ Fusavium equiseti and fasarium acuminatum မ်ားမွထြက္သည့္ သဘာဝအဆိပ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ယင္းမႈိမ်ားသည္ စိုက္ပ်ဳိးေရးထြက္ကုန္မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္၌လည္းေကာင္း၊ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ခ်ိန္၊ ထြက္ကုန္ျပဳျပင္ခ်ိန္ႏွင့္ ေလွာင္ခ်ိန္မ်ားတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း ေပါက္ဖြားႀကီးထြားႏုိင္ေၾကာင္း အဆိုပါသုေတသနတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
T-2 mycotoxin ကို ပမာဏ အနည္းငယ္ပင္ျဖစ္ေသာ္လည္း အစဥ္ဆက္မျပတ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားစြာကို ျဖစ္ေစႏိုင္သျဖင့္ T-2 mycotoxin အစားအစာကို စားသံုးမိျခင္းသည္ ျပည္သူလူထုအတြက္ အေရးႀကီးသည့္ က်န္းမာေရးျပႆနာျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းတို႔ျဖင့္ အေျခခံျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ T-2 mycotoxin ပါဝင္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ စားသံုးမိျခင္းတို႕ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္၊ စားသည့္အသင့္စားမုန္႔မ်ားတြင္ ယင္းမႈိပါဝင္ႏိုင္ေၾကာင္း စားသံုးသူမ်ားသတိျပဳၾကရန္ ယင္းသုေတသနလုပ္ခဲ့သူ သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္

No comments: