Friday, January 22, 2016

အီတလီေခါက္ဆြဲ အိမ္မွာ ခ်က္ၾကည့္ၾကမယ္

       အီတလီေခါက္ဆြဲဟာ ဆုိင္မွာစားရင္ ေစ်းႀကီးတာမို႔ မိသားစုႀကီးတဲ့အိမ္ေတြမွာ ခ်က္စားရင္ အကုန္အက်သက္သာသလို မ်ားမ်ားလည္း စားရပါတယ္။


အီတလီေခါက္ဆြဲေျခာက္တစ္ထုပ္ဆုိရင္  အနည္းဆံုး ၅ ေယာက္ကေန ၈ ေယာက္အထိ စားႏုိင္တဲ့ စပါကတီ (ေခၚ) အီတလီေခါက္ဆြဲ ခ်က္လို႔ရပါတယ္။
အီတလီေခါက္ဆြဲခ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းမ်ား
၁။ အီတလီေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁ ထုပ္
၂။ ပါစတာခရမ္းခ်ဥ္သီးအနစ္ရည္ပုလင္း - ၁ ပုလင္း
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီး - ၁ ပိႆာ
၄။ ပုဇြန္ေခါင္းျပဳတ္ - ၃၀ က်ပ္သား
၅။ ကင္းမြန္ - ၄၀ သား
၆။ မိႈ - ၁၅ က်ပ္သား
၇။ ဆလပ္ရြက္ - အနည္းငယ္
၈။ သခြားသီး - ၂ ႏွစ္လံုး
၉။ ၾကက္သားမႈန္႔ - တစ္ထုပ္
၁၀။ ေထာပတ္ဆီ - အနည္းငယ္
၁၁။ ဆား - အနည္းငယ္
၁၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ

အီတလီေခါက္ဆြဲ ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္
၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ျပဳတ္ၿပီး အခြံႏႊာထားပါ။
၂။ ကင္းမြန္ကို အပိုင္းေလးေတြပိုင္းၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။
၃။ ပုစြန္ကို အခြံႏႊာထားပါ။
၄။ မႈိေတြကို ၄ ပိုင္း ပိုင္းထားပါ။
၅။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၆။ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဖို႔အတြက္ အုိးတစ္လံုးထဲကို ေရမ်ားမ်ားထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၇။ ေရဆူပြက္လာတဲ့အခါ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ေခါက္ဆြဲကို ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္ပါ။
၈။ အခ်ိန္ေစ့ရင္ ဆန္ခါထဲေလာင္းထည့္ၿပီး ဆီနည္းနည္းလူးထားပါ။

ၿပီးရင္ စၿပီးခ်က္လုိ႔ရပါၿပီ။ တစ္ပြဲခ်င္းစီ ခ်က္တာ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ရရွိထားတဲ့ ပစၥည္းေတြနဲ႔ (၅) ႀကိမ္တိတိ ေအာက္ပါအတုိင္း ခ်က္ပါမယ္။
၁။ ဒယ္အိုးကို မီးဖုိေပၚတင္ၿပီး ဆီနဲ႔ ေထာပတ္စတူေရာၿပီး တစ္ဇြန္းခန္႔ထည့္ပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္းထည့္ပါ
၃။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထဲက ၂ လံုးကို ေခ်ထည့္ပါ။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ေရကို ဟင္းခ်က္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာ ထည့္ပါ။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြေက်ရင္ ပါစတာအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ ဇြန္းထဲ့ပါ။
၆။ ပုဇြန္၊ ကင္းမြန္နဲ႔ မႈိထည့္ပါ။
၇။ ၾကက္သားမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းစာထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၈။ ေရခမ္းၿပီး အႏွစ္ျပစ္ျပစ္ျဖစ္လုိ႔ ေခါက္ဆြဲေလးလည္း ရဲလာရင္ ခ်ထားလို႔ရပါၿပီ။

အဲဒီနည္းအတုိင္း ေခါက္ဆြဲ ၅ ပြဲလံုးကို ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ၿပီး အေနေတာ္ လွီးထားတဲ့ ဆလတ္ရြက္၊ ေဂၚဖီ၊ သခြားသီးတုိ႔နဲ႔ စားလို႔ရပါၿပီ။
Source & Photos : ဟင္းခ်က္နည္း

No comments: