Wednesday, January 20, 2016

ခံတြင္းၿမိန္ဖို႔ သီးစုံခ်ဥ္ဟင္းတစ္ခြက္

       ဒီတစ္ခါေတာ့ ျမန္မာဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးကို တင္ဆက္လုိက္ပါတယ္။


သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းဟာ ျမန္မာေတြ အလြန္ခံတြင္းေတြ႕တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ။ ငါးရံ႕ေျခာက္ေလးနဲ႔ေရာလုိက္ေတာ့ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ ဒါမွမဟုတ္ င႐ုတ္သီးဆားေထာင္းေလးတစ္ခြက္ တြဲဖက္လုိက္႐ံုနဲ႔ ခံတြင္းၿမိန္လွတဲ့ ထမင္းတစ္နပ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ငါးရံ႕ေျခာက္နဲ႔ မခ်က္ခ်င္ရင္လည္း မထည့္ဘဲ ထားလို႔ရပါတယ္။
သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းအတြက္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ငါးရံေျခာက္ ၃ ေျမႇာင္း
၂။ ဗူးသီး ၁ စိတ္
၃။ ႐ုံးပတီသီး ၃ ေတာင့္
၄။ ဒန္႔သလြန္သီး ၃ ေတာင့္
၅။ အာလူး ၂ လုံး
၆။ ခရမ္းသီး ၁ လုံး
၇။ ပဲေတာင့္႐ွည္ ၅ ေတာင့္
၈။ ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး
၉။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္
၁၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လုံး
၁၁။ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၅ ေတာင့္
၁၂။ ကရေဝးရြက္ ၂ ရြက္
၁၂။ နံနံပင္ အနည္းငယ္
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ စံုၿပီဆုိရင္ေတာ့ သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းကို စခ်က္ႏုိင္ပါၿပီ။

သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းခ်က္နည္း
(၁) ငါးရံ႕ေျခာက္ေတြကို အေနေတာ္တုံးၿပီး ေရေႏြးနဲ႔ စိမ္ထားပါ။
(၂) အသီးအရြက္ေတြကို ေရေဆးၿပီး ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၄ စိတ္ စိတ္ပါ။
(၃) ၾကက္သြန္ အနီနဲ႔ အျဖဴကို ေထာင္းပါ။
(၄) ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ ဆီအနည္းငယ္ကို အပူေပးၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေတြကို နႏြင္းမႈန္႔၊အေရာင္တင္မႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ ကရေဝးရြက္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။

(၅) ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ၿပီး အဖုံးေခတၱအုပ္ထားပါ။
(၆) ငါးရံ႕ေျခာက္နဲ႔ အာလူးကိုလည္းထည့္ၿပီး အာလူးႏူးေအာင္ထားပါ။
(၇) ဒန္႔သလြန္သီး၊ဗူးသီး၊ပဲေတာင့္႐ွည္၊င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ခဏအုပ္ထားပါ။
(၈) ထည့္ထားတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ နည္းနည္း အေရာင္ေျပာင္းသြားၿပီဆုိရင္ ငါးငံျပာရည္၊သၾကား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊မန္က်ည္းမွည့့္ရည္တို႔ ထည့္ပါ။
(၉) ၿပီးရင္ ခရမ္းသီးနဲ႔ ႐ုံးပတီသီး ထည့္၊ အဖုံးျပန္အုပ္ၿပီး မီးေအးေအးမွာ(၅)မိနစ္ခန္႔ႏွပ္ခ်က္ထားၿပီး နံနံပင္အုပ္ လိုက္ပါ။

အခုဆုိရင္ အရသာရွိတဲ့ သီးစံုခ်ဥ္ဟင္းတစ္ခြက္ကို ရပါၿပီ။
Source : ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
Photos : yawyawthamamwe, ဟင္းခ်က္နည္း

No comments: