Thursday, July 28, 2016

ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီးအစိုးရ က ၾကက္တစ္ပိသာ ၃၅၀၀ နဲ႔ေရာင္းမယ္ ဆိုလို႔ စိတ္ဝင္စားမိပါတယ္။


ၾကက္ေမြးျမဴ ထုတ္လုပ္သူေတြ
အၾကားမွာ အေတာ္ေလး
လႈပ္လႈပ္ခတ္ခတ္ျဖစ္သြားဟန္တူတယ္။
ကၽြန္ေတာ္ ၾကက္သားစားသံုးသူ တစ္ေယာက္ပါ။
ၾကက္သားထုတ္လုပ္သူ
မဟုတ္ေသာ္လည္း
အနည္းငယ္မၽွ
တီးမိေခါက္မိ ရွိသေလာက္
တင္ျပခ်င္ပါတယ္။
ေမြးျမဴသူမ်ား ေျပာတာက
ျခံဖမ္းေစ်း နဲ႔
ေစ်းကြက္မွာ
ျဖစ္ေပၚေနတဲ့ ကြာဟခ်က္ က
အဓိက ျဖစ္ဟန္ တူပါတယ္။
အဲ့ဒီ ကြာဟခ်က္ကို ညိႇႏိွုင္းလိုက္ရင္
ရွဥ့္လည္း ေလ်ာက္သာ
ပ်ားလည္းစြဲသာ အေနအထားတစ္ခုေရာက္ပါလိမ့္မယ္။
ေနာက္တစ္ခု က
အရင္ေဒသၾကက္စားသံုး တဲ့
ေစ်းကြက္ ကလည္း
အရမ္းႀကီးမားတယ္လို႔ ျမင္မိတယ္။
ေစ်းကြက္အေခၚ စီပီၾကက္
လံုးဝမစားတဲ့ မိသားစုေတြ ရွိပါတယ္။
ေဒသမ်ိဳးရင္းၾကက္
ဘယ္ေလာက္ေစ်းႀကီးႀကီး
စားသံုးမႈ ရွိတယ္။
အဲ့ဒီလိုဘဲ ေစ်းကြက္မွာ လြယ္လင့္တကူရႏိုင္တဲ့ စီပီၾကက္ကို စားသံုးတဲ့ မိသားစုကလည္း ဒု နဲ႔ေဒးပါ။
အခု လူေျပာမ်ားေနတဲ့ ေအးခဲသား ကိုသာ စားႏိုင္တဲ့ အေျခခံလူတန္းစား ကလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အမ်ားသား။
ၾကက္သားထုတ္လုပ္သူမ်ားက လည္း
ကိုယ္က်ိဳးစီးပြား ထိခိုက္မွာ၊
ၾကက္သားထုတ္လုပ္တဲ့ေလာကကို မွိခိုသူေတြ အတိဒုကၡေရာက္မွာကို စိုးရိမ္တာ၊
ဒါလည္း သဘာဝက်ပါတယ္။
အစိုးရအေနနဲ႔ကလည္း
အေျခခံလူတန္းစားေတြ
လက္လွန္းမီမယ့္ ေစ်းႏႈန္းနဲ႔
ၾကက္သားစားသံုးႏိုင္ေအာင္
စီမံတာ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။
ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းတဲ့ ေအးခဲသား ျဖစ္ဖို႔ေတာ့ အေရးႀကီးတယ္။
ကၽြန္ေတာ့္အထင္
၁ ။ေဒသခံၾကက္ကိုမွ စြဲစြဲလမ္လမ္းစားသံုးတဲ့ မိသားစု ရယ္၊
၂ ။ေစ်းကြက္မွာ အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္
စီပီၾကက္ကို စားသံုးတဲ့ သူရယ္၊
၃ ။ေအးခဲသားကိုသာ စားသံုးႏိုင္မယ့္
လူတန္းစား ရယ္ ဆိုၿပီး
ေစ်းကြက္အလိုအရ
ၾကက္သားစားသံုးသူ
အမ်ိဳးအစား ၃ မ်ိဳး
ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တဲ့အတြက္
ၾကက္သားထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ား
စိုးရိမ္ေနသလို
ေအးခဲသား တင္သြင္းမႈ က
လက္ရွိေစ်းကြက္ ကို
ဆိုးဆိုးဝါးဝါးထိခိုက္ႏိုင္လိမ့္မည္
မဟုတ္ ဟု
ေစ်းကြက္စီးပြားေရး အလိုအရ
ယူဆမိပါသည္။
ကၽြန္ေတာ့္ ကိုယ္ပိုင္အယူအဆ
ျဖစ္သည့္အတြက္
အမ်ားႏွင့္ ကိုက္ညီခ်င္ မွ
ကိုက္ညီပါလိမ့္မည္။
အၾကံျပဳျခင္းသက္သက္သာ
ျဖစ္ပါတယ္။

No comments: