Thursday, August 20, 2015

က်န္းမာေရးအတြက္ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ေလွာ္စားပါ

က်န္းမာေရးအတြက္ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ေလွာ္စားပါ Thursday, August 20, 2015 ေခြးေလွးယားသီးဆိုတာနဲ႔ လူတိုင္းသိၾကမွာပါ။ ေခြးေလွးယားသီးေပၚမွ အေမြးမ်ားသည္ လူကိုမခံမရပ္ႏိုင္ေအာင္ယားသည္ဟု ကြၽန္ေတာ္ တို႔ငယ္စဥ္က ၾကားသိခဲ့ရသည္။ ေခြးေလွးယားသီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ အယဥ္ႏွင့္ အ႐ုိင္းဟုေခၚဆိုသည္။ အ႐ုိင္းအသီး၏အေမြးသည္ ယားၿပီး အယဥ္ပင္သည္ေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အယဥ္သည္ ပဲမ်ဳိးႏြယ္ျဖစ္၍ လူမ်ားစားသံုးလွ်င္ အႏၲရာယ္မျဖစ္ ႏုိင္ပါ။ အခ်ဳိ႕ေက်းရြာမ်ားတြင္ ခ်က္၊ ျပဳတ္၊ သုပ္၍ပင္ စားၾကပါသည္။ ယခုေဆးဖက္ဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားအယဥ္သီး (အနက္ေစ့)သည္ ေဆးဖက္ဝင္အပင္ျဖင့္ အသုံးျပဳလာသည္။ ေခြးေလွးယား (အနက္ေစ့) ကိုစားလွ်င္ ေလျဖတ္၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိ စသည့္ အေထြေထြေရာဂါေပ်ာက္ သကဲ့သုိ႔ ေခြးေလွးယားသီးအျမစ္သည္လည္း ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး ေရာဂါေပ်ာက္ ကင္းေၾကာင္း သိရသည္။ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေလမျဖတ္၊ ေလ ျဖတ္ေနလွ်င္ပင္ ျပန္ေကာင္းလာသည္။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိက်ၿပီး အနာ မ်ား အသားႏုတက္တာ ျမန္ေစသည္။ အဆစ္အျမစ္နာတာ သက္သာေပ်ာက္ ကင္းၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ား ျပန္ေကာင္းလာေစသည္။ ေျခ၊ လက္ မေအးေတာ့ဘဲ ကိုယ္ေငြ႕ေကာင္းၿပီး အေအးခံႏုိင္လာသည္။ အိပ္ေပ်ာ္စားဝင္ၿပီး ဆီးကို ရႊင္ လန္းေစသည္။ အိပ္ရာထလွ်င္ ေခါင္း အၿမဲၾကည္လင္ေနၿပီး အေညာင္းလည္း ေျပေစသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ားလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေခြးေလွးယားသီးကို ပံုမွန္ စားပါက က်န္းမာရႊင္လန္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေပါ့ပါး သြက္လက္ကာ စိတ္ ၾကည္လင္ရႊင္လန္းေၾကာင္း သိရသည္။ ေခြးေလွးယားေစ့ (အနက္)ကို အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး ပ်ားရည္၊ ေထာ ပတ္ႏွင့္ေရာ၍ လ်က္ေသာ္ ပန္းနာေပ်ာက္ကင္းသည္။ ေျမြ၊ ကင္းကိုက္ ခံရပါက အေစ့အစိမ္း ခုနစ္ေစ့ခန္႔ကို ဝါးစားျပဳတ္ေသာက္ၿပီး ဒဏ္ရာ ေနရာတြင္ ေခြးေလွးယား ဝါးဖတ္အံုေပးပါက အဆိပ္ေျပေၾကာင္း သိရသည္။ ၎အပင္၏ အျမစ္သည္လည္း ေရဖ်ဥ္း၊ ေလေရာဂါ၊ ဆင္ေျခေထာက္၊ ငန္းဖ်ား၊ ေသြးဝမ္း၊ လက္ေမာင္းသိမ္ျခင္းႏွင့္ မိခင္မ်ား ႏို႔ရည္မထြက္ပါက အရြက္ကိုတို႔စားလွ်င္ မိခင္ႏို႔ရည္ ျပည့္ဝစြာထြက္ေၾကာင္း ျမစ္ႀကီးနား ၿမိဳ႕ ေစ်းအနီး ခ႐ုိင္ျပည္သူ႔စာၾကည့္တုိက္ေရွ႕ သစ္သီးဆိုင္ပိုင္ရွင္ ေဒၚျမ ဝင္းက ေျပာသည္။ လက္ေတြ႕ေပ်ာက္ကင္းတဲ့ ေရာဂါရွင္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ။ လက္ ေတြ႕စားၾကည့္ပါ၊ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)တစ္ထုပ္လွ်င္ အလံုးႀကီး အေစ့ ၁ဝဝ ပါရွိၿပီး တစ္ထုပ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၅ဝဝ ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း သိရသည္။ ျမစ္ႀကီးနားၿမိဳ႕ ဧရာရပ္ကြက္ ၁၂၃ မွ အသက္ ၄ဝ အရြယ္ေဒၚေႏြးေႏြးက ''ကြၽန္မ ဒီေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားတာ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ေမလ ပိုင္းမွစစားတာပါ။ အခုလက္ရွိအထိ ဆက္စားေနတုန္းပါ။ အေစ့ကို ဝါး စားတာ စားလို႔လည္းေကာင္းတယ္။ ေဘးဥပဒ္လည္း မရွိဘူးေလ'' ဟု သူမ ၏အေတြ႕အႀကံဳကို ေျပာသည္။ ''ကြၽန္မ အၿမဲတမ္းသြားရည္က်တယ္။ စကားေျပာေနရင္းလည္း က် တယ္။ အၿမဲသတိထားေနရတယ္။ အိပ္ရင္ပိုဆိုးတယ္။ တေဇာင္းအိပ္ေတာ့ေလ ေခါင္းအံုးမွာ သြားရည္ေတြ စိုရႊဲေနတာပဲ။ အခု မက်ေတာ့ဘူး။ ေသြးတိုးလည္း မရွိေတာ့ဘူး။ ခါတုိင္းဆို ေသြးက ၁၄ဝ/၉ဝ အထိ ေရာက္တယ္။ အခုဆိုရင္ ေနရထိုင္ရတာ ေပ့ါပါးၿပီးအိပ္ေပ်ာ္တယ္။ ဆီးရႊင္ လာတယ္''ဟု ေဒၚေႏြးေႏြးက ဆက္ေျပာသည္။ ယခုခ်ိန္ခါတြင္ ေစ်းကြက္၌ ေခြးေလွးယားသီး(အနက္ေစ့) ေလွာ္ကို က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျမင္ေနရၿပီျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးျပဳေစ႐ံုသာ မက စီးပြားေရးအတြက္လည္း အလြန္ အသံုးဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ျဖစ္သည္။ MOI

No comments: