အရက္ပံုမွန္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ဗီတာမင္စီစုပ္ယူႏုိင္သည့္ သရက္
ရြက္၏စြမ္းရည္မ်ားကို အားနည္းေစႏုိင္သျဖင့္ သရက္ရြက္ႏွင့္ ဆက္ စပ္ေသာ
ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခု က ေဖာ္ျပသည္။
သရက္ရြက္သည္ အစားအစာမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ရာတြင္ သံုးသည့္အင္ဇုိင္းမ်ားႏွင့္ အစားအစာမွ စြမ္းအင္ကို သိုေလွာင္ထားရန္ လိုအပ္သည့္ အင္ဆူလင္ကဲ့သို႔ ေဟာ္မုန္းမ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးသည္။
သရက္ရြက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ သရက္ရြက္ပ်က္စီးျခင္း တို႔ျဖစ္ေပၚပါက အစာေခ်ဖ်က္မႈဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ား၊ အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို႔ျဖစ္ပြားလာႏိုင္သည္။
ဗီတာမင္စီႏွင့္ အျခားမရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ ပမာဏတို႔ ေလ်ာ့က်သြားပါက သရက္ရြက္မ်ားရွိ ဆဲလ္မ်ား ပံုမွန္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္လာေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ အာဗင္းၿမိဳ႕ရွိ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ သုေတသနေခါင္း ေဆာင္ ဟာမစ္ဆာအစ္က ေျပာၾကားသည္။
ယင္းအေျခအေနေၾကာင့္ သရက္ရြက္ထိခိုက္ႏိုင္ၿပီး သရက္ ရြက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏုိင္သည္ဟု ဆာအစ္က ေျပာသည္။
ယခုေလ့လာမႈကို အေမရိကန္ဂ်ာနယ္ Physiology တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ႏုိင္ရန္အတြက္ သရက္ရြက္၏ဆဲလ္မ်ား သည္ ေသြးေၾကာမ်ားမွ ၎တို႔ရယူေသာ ဗီတာမင္မ်ားစြာ လိုအပ္ သည္။
ယခုေလ့လာမႈတြင္ သုေတသီမ်ားသည္ အရက္ေသာက္ျခင္း ေၾကာင့္ သရက္ရြက္၏ဗီတာမင္စီ စုပ္ယူႏုိင္မႈကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစႏုိင္သလားဆိုသည္ကို အဓိကထား ေလ့လာခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္ သည္။
သရက္ရြက္ဆဲလ္မ်ားထဲသို႔ ဗီတာမင္စီကို ပို႔ေဆာင္ေပးသည့္ အဓိကပ႐ိုတိန္းဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ (SVCT-2)ဟုေခၚေသာ ဆိုဒီယမ္ အမွီျပဳဗီတာမင္စီ ပို႔ေဆာင္သည့္ ပ႐ိုတိန္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားပထမဆံုးအႀကိမ္အျဖစ္ ခြဲျခားေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့သည္။
အရက္ႏွင့္ထိေတြ႕ေသာ သရက္ရြက္ဆဲလ္မ်ား၌ SVCT-2 ပ႐ိုတိန္းပမာဏေလ်ာ့နည္းၿပီး ဗီတာမင္စီ စုပ္ယူမႈကို အတားအဆီး ျဖစ္ေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။
—Ref: TOI
သရက္ရြက္သည္ အစားအစာမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ရာတြင္ သံုးသည့္အင္ဇုိင္းမ်ားႏွင့္ အစားအစာမွ စြမ္းအင္ကို သိုေလွာင္ထားရန္ လိုအပ္သည့္ အင္ဆူလင္ကဲ့သို႔ ေဟာ္မုန္းမ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးသည္။
သရက္ရြက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ သရက္ရြက္ပ်က္စီးျခင္း တို႔ျဖစ္ေပၚပါက အစာေခ်ဖ်က္မႈဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ား၊ အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို႔ျဖစ္ပြားလာႏိုင္သည္။
ဗီတာမင္စီႏွင့္ အျခားမရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ ပမာဏတို႔ ေလ်ာ့က်သြားပါက သရက္ရြက္မ်ားရွိ ဆဲလ္မ်ား ပံုမွန္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္လာေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ အာဗင္းၿမိဳ႕ရွိ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ သုေတသနေခါင္း ေဆာင္ ဟာမစ္ဆာအစ္က ေျပာၾကားသည္။
ယင္းအေျခအေနေၾကာင့္ သရက္ရြက္ထိခိုက္ႏိုင္ၿပီး သရက္ ရြက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏုိင္သည္ဟု ဆာအစ္က ေျပာသည္။
ယခုေလ့လာမႈကို အေမရိကန္ဂ်ာနယ္ Physiology တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ႏုိင္ရန္အတြက္ သရက္ရြက္၏ဆဲလ္မ်ား သည္ ေသြးေၾကာမ်ားမွ ၎တို႔ရယူေသာ ဗီတာမင္မ်ားစြာ လိုအပ္ သည္။
ယခုေလ့လာမႈတြင္ သုေတသီမ်ားသည္ အရက္ေသာက္ျခင္း ေၾကာင့္ သရက္ရြက္၏ဗီတာမင္စီ စုပ္ယူႏုိင္မႈကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစႏုိင္သလားဆိုသည္ကို အဓိကထား ေလ့လာခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္ သည္။
သရက္ရြက္ဆဲလ္မ်ားထဲသို႔ ဗီတာမင္စီကို ပို႔ေဆာင္ေပးသည့္ အဓိကပ႐ိုတိန္းဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ (SVCT-2)ဟုေခၚေသာ ဆိုဒီယမ္ အမွီျပဳဗီတာမင္စီ ပို႔ေဆာင္သည့္ ပ႐ိုတိန္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားပထမဆံုးအႀကိမ္အျဖစ္ ခြဲျခားေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့သည္။
အရက္ႏွင့္ထိေတြ႕ေသာ သရက္ရြက္ဆဲလ္မ်ား၌ SVCT-2 ပ႐ိုတိန္းပမာဏေလ်ာ့နည္းၿပီး ဗီတာမင္စီ စုပ္ယူမႈကို အတားအဆီး ျဖစ္ေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။
—Ref: TOI
No comments:
Post a Comment