အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ားသည္ ယင္းေရာဂါမရွိသူမ်ား၊ တစ္
သက္လံုးအရက္ေရွာင္သူမ်ား(သို႔မဟုတ္)အရက္လြန္လြန္က်ဴးက်ဴး
ေသာက္ေလ့မရွိသူမ်ားထက္ တစ္ေန႔လွ်င္ အရက္ငါးပက္ (သို႔မ ဟုတ္) ယင္းထက္ပို၍
ေသာက္သံုးႏိုင္ေျခပိုမ်ားၿပီး အႏၲရာယ္ဆိုးႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ႏိုင္ေၾကာင္း
ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။
အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား တြင္ အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို လ်င္ျမန္စြာ ဆိုးရြားလာေစႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ အလြန္အႏၲရာယ္မ်ားေၾကာင္း အေမရိကန္ေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ကာကြယ္ေရးဌာန၊ အသည္းေရာဂါဆိုင္ရာ ဌာနခြဲမွ သုေတ သီအဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ အမ္ဘာအယ္လ္ေတလာက ေျပာၾကားသည္။ ၂၀၁၀ က အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား ေသဆံုးရသည့္ တတိယေျမာက္ အမ်ားဆံုးအေၾကာင္းရင္းသည္ အရက္ေသာက္ျခင္း ႏွင့္ဆိုင္ေသာ အသည္းေရာဂါျဖစ္ေၾကာင္း Preventive Medicine ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။
သုေတသီမ်ားက တစ္သက္လံုး အရက္ေရွာင္သူမ်ား၊ ယခင္ က အရက္ေသာက္သံုးခဲ့သူမ်ား၊ အရက္ကို လြန္လြန္က်ဴးက်ဴး မေသာက္သံုးသူမ်ား၊ လက္ရွိ အရက္ကို အလြန္အကြၽံေသာက္သူမ်ား ဟူ၍ အုပ္စုေလးစုခြဲ၍ အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ့ လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိေနေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိသူမ်ားအ နက္ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ ၎တို႔တြင္ စီပိုးရွိေနေၾကာင္း ယခင္က သတိမထားမိခဲ့သူမ်ားျဖစ္ေနေၾကာင္း သုေတသီမ်ားေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။
အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား၏ထက္ဝက္သည္ ၎တို႔တြင္ ယင္းေရာဂါရွိေနျခင္းကိုေသာ္လည္းေကာင္း၊ ၎တို႔ အရက္ေသာက္ လွ်င္ ႀကံဳေတြ႕ႏုိင္သည့္ ျပင္းထန္ေသာ အႏၲရာယ္ကိုေသာ္လည္း ေကာင္း သတိမျပဳမိၾကဟု ေတလာက ေျပာသည္။
ယခုေလ့လာမႈက အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား အရက္မ ေသာက္သင့္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေနၿပီး ေရာဂါရွိေနၿပီး သတိမထားမိ ျဖစ္ေနသူမ်ားကို ေစာစီးစြာ စစ္ေဆးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေန သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
—Ref: TOI
အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား တြင္ အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို လ်င္ျမန္စြာ ဆိုးရြားလာေစႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ အလြန္အႏၲရာယ္မ်ားေၾကာင္း အေမရိကန္ေရာဂါ ထိန္းခ်ဳပ္ကာကြယ္ေရးဌာန၊ အသည္းေရာဂါဆိုင္ရာ ဌာနခြဲမွ သုေတ သီအဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ အမ္ဘာအယ္လ္ေတလာက ေျပာၾကားသည္။ ၂၀၁၀ က အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား ေသဆံုးရသည့္ တတိယေျမာက္ အမ်ားဆံုးအေၾကာင္းရင္းသည္ အရက္ေသာက္ျခင္း ႏွင့္ဆိုင္ေသာ အသည္းေရာဂါျဖစ္ေၾကာင္း Preventive Medicine ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။
သုေတသီမ်ားက တစ္သက္လံုး အရက္ေရွာင္သူမ်ား၊ ယခင္ က အရက္ေသာက္သံုးခဲ့သူမ်ား၊ အရက္ကို လြန္လြန္က်ဴးက်ဴး မေသာက္သံုးသူမ်ား၊ လက္ရွိ အရက္ကို အလြန္အကြၽံေသာက္သူမ်ား ဟူ၍ အုပ္စုေလးစုခြဲ၍ အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ့ လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိေနေၾကာင္း စစ္ေဆးေတြ႕ရွိသူမ်ားအ နက္ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ ၎တို႔တြင္ စီပိုးရွိေနေၾကာင္း ယခင္က သတိမထားမိခဲ့သူမ်ားျဖစ္ေနေၾကာင္း သုေတသီမ်ားေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။
အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား၏ထက္ဝက္သည္ ၎တို႔တြင္ ယင္းေရာဂါရွိေနျခင္းကိုေသာ္လည္းေကာင္း၊ ၎တို႔ အရက္ေသာက္ လွ်င္ ႀကံဳေတြ႕ႏုိင္သည့္ ျပင္းထန္ေသာ အႏၲရာယ္ကိုေသာ္လည္း ေကာင္း သတိမျပဳမိၾကဟု ေတလာက ေျပာသည္။
ယခုေလ့လာမႈက အသည္းေရာဂါ(စီပိုး)ရွိသူမ်ား အရက္မ ေသာက္သင့္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေနၿပီး ေရာဂါရွိေနၿပီး သတိမထားမိ ျဖစ္ေနသူမ်ားကို ေစာစီးစြာ စစ္ေဆးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပေန သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
—Ref: TOI
No comments:
Post a Comment