ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ပြဲ႐ံုတစ္ခုတြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ င႐ုတ္သီးမ်ားအား ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-႐ႈိင္းလင္းေအာင္)
ေစ်းကြက္၌ ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်သည့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အမွတ္တံဆိပ္ ၇၅ မ်ဳိး ရွိသည့္အနက္ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ခြင့္ ေထာက္ခံခ်က္ မရွိဘဲ ေရာင္းခ်သည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၆၀ ခန္႔ ရွိေနေၾကာင္းႏွင့္ ယင္းတို႔ႏွင့္ ပတ္သက္၍ အခ်က္အလက္မ်ား သိရွိပါက သတင္းေပး တိုင္ၾကားရန္ ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ အသိေပးထားေၾကာင္း သိရသည္။
တစ္ႏိုင္ငံလံုး အတုိင္းအတာျဖင့္ လက္ရွိ၌ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ရရွိထားေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔လုပ္ငန္း ၁၄ ခုသာ ရွိၿပီး ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီးတြင္ ေလးခု၊ မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီးတြင္ တစ္ခု၊ ဧရာ၀တီတိုင္းေဒသႀကီးတြင္ တစ္ခုႏွင့္ မြန္ျပည္နယ္တြင္ သံုးခုရွိေၾကာင္း၊ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ရရွိထားသည့္ အမွတ္တံဆိပ္မ်ားမွာ ျမန္မာရနံ႔၊ ဘုတ္ဆံုမ၊ ၿမိဳ႕မဆင္ျဖဴေတာ္၊ နံပါတ္၀မ္း၊ ကိုလွထြန္း၊ ေဒၚေထြး၊ ႐ွဴးရွဲ၊ ဂြတ္ရွယ္၊ KSS၊ ထူးအံ့၊ OK ထြန္း၊ ေဒၚတင္(ဆင္ျဖဴကြၽန္း)၊ မခင္ေအး (ေမာ္လၿမိဳင္)၊ အိအိခ်ဳိ၊ ဖိုး၀အမွတ္ တံဆိပ္မ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေထာက္ခံခ်က္မရွိ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ေတြ အမ်ားႀကီး ရွိေနပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ စစ္ေဆးဖို႔ ေစ်းကြက္နမူနာ ေကာက္ယူခဲ့တဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ၆၀၀ ေက်ာ္ထဲမွာ အမွတ္တံဆိပ္ပါ ေထာက္ခံခ်က္ ရၿပီးတဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာ ၁၄၃၊ အမွတ္တံဆိပ္ပါ ေထာက္ခံခ်က္ ေလွ်ာက္ထားျခင္း မရွိေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာ ၁၄၀၊ အမွတ္တံဆိပ္ မပါေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နမူနာ ၃၆၈ မ်ဳိး ပါပါတယ္။ မွတ္ပံုမတင္ ထုတ္လုပ္ေနတဲ့ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ လုပ္ငန္းေတြ အမ်ားႀကီး ရွိေနၿပီး ဒီလုပ္ငန္းေတြနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔မွာ အခ်က္အလက္ေတြ မရွိသေလာက္ ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘယ္တံဆိပ္နဲ႔ ဘယ္ေနရာမွာ ထုတ္လုပ္တယ္ ဆိုတာကို သိရင္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ကို အသိေပးႏုိင္သလို ၿမိဳ႕နယ္ေတြမွာ စားသံုးသူေရးရာ ဦးစီးဌာနေတြ ရွိပါတယ္။ သူတို႔ကို သတင္းေပး တိုင္ၾကားႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ လိုအပ္သလို ဆက္လက္ ေဆာင္ရြက္သြားမွာပါ” ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာသန္းထြဋ္က ေျပာၾကားသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္၌ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (အၾကမ္းမႈန္႔၊ အႏုမႈန္႔၊ ေလွာ္ေထာင္းမႈန္႔၊ အစိမ္းမႈန္႔) မ်ားတြင္ ခြင့္မျပဳ ဆိုးေဆးမ်ား၊ Aflatoxin မ်ား ပါ၀င္ေနျခင္း ရွိ မရွိ စက္တင္ဘာလ အတြင္းက စစ္ေဆးခဲ့ေၾကာင္း၊ စစ္ေဆးမႈတြင္ တိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္ ျပည္နယ္ ၁၄ ခု၊ ေနျပည္ေတာ္နယ္ေျမ အတြင္းရွိ ေစ်းမ်ားမွ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ (အၾကမ္းမႈန္႔၊ အႏုမႈန္႔၊ ေလွာ္ေထာင္းမႈန္႔၊ အစိမ္းမႈန္႔) မ်ားကို ေစ်းကြက္ နမူနာေ ကာက္ယူ၍ ေနျပည္ေတာ္၊ ရန္ကုန္၊ မႏၲေလးရွိ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန ဓာတ္ခြဲခန္းမ်ား၌ စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ စုစုေပါင္း ၆၅၁ မ်ဳိးရွိရာ ယင္းတို႔အနက္ Aflatoxin B1 ပါ၀င္မႈ ၃၈၇ မ်ဳိး၊ ခြင့္မျပဳဆိုးေဆး Rho-damine B ပါ၀င္မႈ ႏွစ္မ်ဳိး စစ္ေဆးေတြ႕ရွိထားၿပီး က်န္နမူနာမ်ားမွာ Aflatoxin B1 ပါ၀င္မႈ မရွိေၾကာင္း သိရသည္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်သည့္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအတြက္ နည္းပညာပိုင္းဆိုင္ရာ သီးျခားသင္တန္းမ်ား ေပးရန္လည္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ စီစဥ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
Writer:
အိသဥၨာေက်ာ္
No comments:
Post a Comment