Monday, January 11, 2016

အဆိပ္သင့္ အစားအစာ အႏၲရာယ္ ဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ လမ္းနံေဘးႏွင့္ ေစ်းမ်ားတြင္ စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ အကင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဆိုင္မ်ားကုိ ေတြ႕ရစဥ္
လူ႔ဘ၀တြင္ ေရာဂါဘယ ကင္းေ၀းၿပီး အသက္ရွည္စြာ ေနထိုင္သြားရန္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္သည့္ အရာမ်ားမွာ သန္႔ရွင္းေသာေရႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားပင္ ျဖစ္ပါသည္။

လူတို႔သည္ အသက္ရွင္ ေနထိုင္ႏိုင္ရန္ ေသာက္သံုးေရႏွင့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ေန႔စဥ္စားေသာက္ကာ ေနၾကရပါသည္။ ထိုသို႔ စားေသာက္ရာတြင္  ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံႏွင့္ တစ္ႏိုင္ငံ တူညီမႈ မရွိသည္ကို ေတြ႕ရိွရေပသည္။

အစားအစာႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး ဥပေဒမ်ားျပ႒ာန္းကာ စားသံုးသူမ်ားကို ကာကြယ္မႈ အျပည့္အ၀ ေပးထားေသာ္လည္း ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံမ်ာတြင္မူ စားသံုးသူမ်ား၏ အခြင့္အေရး ကာကြယ္မႈ ေပးရာတြင္ အားနည္းမႈမ်ားစြာ ရွိေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရပါသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အစားအေသာက္၊ ေဆး၀ါး၊ ေဆးပစၥည္းႏွင့္ အလွကုန္၊ လူသံုးကုန္ ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြးႏွင့္ ထိန္းသိမ္းေရးအတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနကို ၁၉၉၅ တြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန၏ ဌာနခြဲ တစ္ခုအျဖစ္ စတင္တည္ေထာင္ခဲ့ပါသည္။ သမၼတ ဦးသိန္းစိန္လက္ထက္ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဧၿပီတြင္ ဦးစီးဌာနအျဖစ္ အဆင့္ျမင့့္တင္ခဲ့ပါသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ဓာတ္ခြဲခန္းမ်ားမွာ လက္ရွိအခ်ိန္၌ ရန္ကုန္၊ မႏၲေလးႏွင့္ ေနျပည္ေတာ္တို႔တြင္ တည္ရွိၿပီး ျပည္နယ္၊ တိုင္းမ်ားႏွင့္ နယ္စပ္စခန္းမ်ားတြင္လည္း minilab မ်ားႏွင့္ test kit မ်ားျဖင့္ အစားအေသာက္၊ ေဆး၀ါးႏွင့္ အလွကုန္၊ လူသံုးကုန္ ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြးကို စစ္ေဆးေပးလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ အစားအေသာက္ အဏုဇီ၀ ဓာတ္ခြဲဌာန (ရန္ကုန္) အား ႏိုင္ငံတကာ အသိအမွတ္ျပဳ ဓာတ္ခြဲခန္း တစ္ခုအျဖစ္ ေပၚေပါက္လာေစေရးအတြက္ ISO 17025 လက္မွတ္ ရရွိေစေရးကို ေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိၿပီး ေဆး၀ါးဓာတ္ခြဲဌာန (ေနျပည္ေတာ္) ကိုလည္း ISO 17025 လက္မွတ္ ရရွိေစေရးအတြက္ ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

ထို႔ျပင္ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္တြင္ ျပ႒ာန္းထားသည့္ အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအား ျပင္ဆင္သည့္ ဥပေဒကို၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္တြင္ ျပင္ဆင္ျပ႒ာန္းႏိုင္ခဲ့ၿပီး အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ အမ်ိဳးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒပါ ျပ႒ာန္းခ်က္မ်ားႏွင့္အညီ ႏိုင္ငံေတာ္အတြင္း ထုတ္လုပ္၊ တင္ပို႔၊ တင္သြင္း၊ ျဖန္႔ျဖဴး၊ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ အစားအေသာက္မ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေရးအတြက္ ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိေၾကာင္းလည္း သိရွိရပါသည္။

ၿပီးခဲ့သည့္ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ မတ္လ ၁၄ ရက္တြင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး ဥပေဒကို ျပည္ေထာင္စု လႊတ္ေတာ္က ျပ႒ာန္းေပးခဲ့ေသာ္လည္း လက္ရွိအခ်ိန္ထိ နည္းဥပေဒကို ျပ႒ာန္းႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေပ။

■ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အႏၲရာယ္

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ရွိေသာ္လည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွအစ မုန္႔ပဲသေရစာအထိ အလံုးစုံေသာ ကုန္ပစၥည္းမ်ားတြင္ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ား ပါရွိေနျခင္းေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ ေန႔စဥ္လိုလို အစာအဆိပ္မ်ားကို စားသံုးေနၾကရပါသည္။

တိုင္းျပည္၏ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ေနာက္က်ျခင္းကို အခြင့္ေကာင္းယူကာ ၀ိသမေလာဘသမားမ်ားမွာ လူသားခ်င္း စာနာစိတ္ ကင္းမဲ့စြာျဖင့္ အစားအေသာက္မ်ားထဲတြင္ လူမ်ားကို အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္သည့္ ဆိုးေဆး၊ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ တာရွည္ခံေဆး၀ါးမ်ားကို အသံုးျပဳလာျခင္းေၾကာင့္ အစားအစာမ်ား၏ အႏၲရာယ္မွာ လူ႔အသက္မ်ားကို ၿခိမ္းေျခာက္လို႔ လာေနပါသည္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသားငါးမ်ားတြင္ ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားကို အသံုးျပဳလာသည့္အျပင္ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္တို႔တြင္လည္း ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ားကို အသံုးျပဳလာေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

ထို႔ျပင္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားမွ တင္သြင္းလာသည့္ အခ်ိဳမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔ႏွင့္ မုန္႔မ်ိဳးစံုမ်ားကလည္း စားသံုးသူမ်ား၏ အသက္ကို တျဖည္းျဖည္း အမွည့္ေျခြသလို ေျခြေနပါသည္။

“အစ္မတို႔ကေတာ့ ေစ်း၀ယ္ရင္ ကိုယ္၀ယ္ေနၾက ဆိုင္မွာပဲ ၀ယ္တယ္။ ခုေခတ္မွာ ဘယ္ကိုမွ စိတ္မခ်ရေတာ့ဘူး။ ေစ်းထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကစလို႔ အသားငါးအထိ ကိုယ္၀ယ္ေနက် ဆိုင္မွာပဲ ၀ယ္တာေကာင္းပါတယ္။ ႏို႔မို႔ဆို ေစ်းသည္ေတြကလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္ၿပီး ေရာင္းေနေတာ့ တျခားကိုယ့္နဲ႔မသိတဲ့ ဆိုင္ေတြဆို မ၀ယ္ရဲဘူး။ အခ်ိဳမႈန္႔ကေတာ့ အႏၲရာယ္ရွိတယ္ ဆိုတာကို ၾကားကတည္းက ေရွာင္လိုက္တာ။ အသားမႈန္႔ ေျပာင္းသံုးေနတာေပါ့။ ခုလည္း ၾကားေနရတာပဲ။ အသားမႈန္႔က အခ်ိဳမႈန္႔ထက္ ပိုဆိုးတယ္ ဆိုၿပီးေတာ့။ အဲဒါေတြၾကားရင္ တစ္ေန႔တစ္ေန႔ စားရမွာေတာင္ ေၾကာက္ေၾကာက္လာတယ္” ဟု ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္းမွ အိမ္ရွင္မ တစ္ဦးက ဆိုပါသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စီးပြားေရးၿမိဳ႕ေတာ္ဟု သတ္မွတ္ထားသည့္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ ႏိုင္ငံတကာမွ ကုန္ပစၥည္းမ်ားစြာ ၀င္ေရာက္လ်က္ရွိၿပီး အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္မွ ေဒသထြက္ကုန္ ပစၥည္းမွာလည္း စဥ္ဆက္မျပတ္ ေရာင္း၀ယ္ ေဖာက္ကားေနသည္ကို မိတ္ေဆြမ်ား အေနျဖင့္ ျမင္ေတြ႕ဖူးၾကပါလိမ့္မည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဆင္းရဲခ်မ္းသာ ကြာဟမႈ ႀကီးမားလာသည့္အတြက္ လက္လုပ္လက္စား အေျခခံ လူတန္းစားမ်ား အေနျဖင့္ မိမိတို႔၏ က်န္းမာေရးကို ငဲ့ကြက္ျခင္း မရွိဘဲ တန္ဖိုးနည္းပါးသည့္ အစားအစာမ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူ စားေသာက္ေနၾက ရပါသည္။

ထိုသို႔ ေစ်းေပါေပါျဖင့္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ရန္ ကုန္ပစၥည္း ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အေနျဖင့္ အာဟာရျပည့္၀သည့္ ကုန္းပစၥည္းမ်ား ေနရာတြင္ ေစ်းေပါသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို အသံုးျပဳလာသည့္အတြက္ အေျခခံ လူတန္းစားမ်ား စားေသာက္ေနရသည့္ အစားအစာမ်ားမွာ အဆိပ္အေတာက္မ်ား ျဖစ္လာပါသည္။

“ဦးတို႔ တစ္ေန႔လုပ္မွ တစ္ေန႔စားရတဲ့ သူေတြဆိုေတာ့ သိပ္ၿပီး မစဥ္းစားႏိုင္ဘူး။ အဓိကက ဗိုက္ျပည့္သြားဖို႔ပဲ။ အိမ္စရိတ္ကလည္း ရွိေနေတာ့ လမ္းမွာျဖစ္သလို စားလိုက္တယ္။ ဦးက ေတာင္ဒဂံုကေန ဒီမွာ ဆိုကၠားလာနင္းတာ။ အိမ္ကို သံုးေလးရက္ေလာက္မွ တစ္ေခါက္ျပန္ျဖစ္တယ္။ သားသမီးေတြကလည္း ေက်ာင္းတက္ေနေတာ့ အိမ္စရိတ္နဲ႔ သူတို႔ေက်ာင္းစရိတ္ေလး ကာမိေအာင္ ေခြၽတာၿပီးေတာ့ စားရတာေပါ့။ ႏို႔မို႔ဆို မလြယ္ဘူး” ဟု ပန္းဘဲတန္း ၿမိဳ႕နယ္မွ အေႏွးယာဥ္ လုပ္သားတစ္ဦးက ဆိုပါသည္။

ၤီ■ FDA ၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ အစားအေသာက္လုပ္ငန္း ကြပ္ကဲျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျပည္တြင္း အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲျခင္း၊ ျပည္ပမွ တင္သြင္းသည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲျခင္း၊ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔မည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲျခင္းႏွင့္ ေစ်းကြက္ေထာက္လွမ္း ေစာင့္ၾကည့္ျခင္း စသည့္ အပိုင္းေလးပိုင္းျဖင့္ ေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

ျပည္တြင္းရွိ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ား စိစစ္ရာတြင္ လုပ္ငန္းမ်ားအား ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈ (Good Manufacturing Practice)။ ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ စိပ္ျဖာထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း (Hazard Analysis and Critical Control Point) ႏွင့္အညီ ေဆာင္ရြက္ျခင္း ရွိမရွိ စိစစ္ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိေၾကာင္းလည္း သိရသည္။

ၿပီးခဲ့သည့္ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္ ၃၀ ရက္ႏွင့္ ၃၁ ရက္တို႔တြင္ ကန္ေတာ္ႀကီး ပဲေလ့ (စ္) ဟိုတယ္၌ က်င္းပခဲ့သည့္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရးဌာန အလုပ္႐ံု ေဆြးေႏြးပြဲတြင္ FDA အစားအေသာက္ ဌာနခြဲမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ထြန္းေဇာ္က “ပထမပိုင္းျဖစ္တဲ့ ျပည္တြင္း အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲတဲ့ ကိစၥကို တင္ျပပါ့မယ္။ ျပည္တြင္းမွာ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္တဲ့ စက္႐ံုအလုပ္႐ံု လုပ္ငန္းေတြက လုပ္ငန္းမ်ားအား ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈက်င့္စဥ္ (GMP) နဲ႔ ကိုက္ညီျခင္း ရွိမရွိကို စိစစ္ေဆာင္ရြက္ပါတယ္။ ေဆာင္ရြက္တဲ့ အခါမွာ ျပည္တြင္း အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြက GMP ကို က်င့္သံုးျခင္း ရွိမရွိ ေနာက္တစ္ခုက ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ စိပ္ျဖာထိန္းခ်ဳပ္ျခင္း (HACCP) ေဆာင္ရြက္ျခင္း ရွိမရွိကို အစားအေသာက္ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေရး စီမံခန္႔ခြဲမႈ စနစ္ေတြကို သက္ဆိုင္ရာ စက္႐ံုအလုပ္႐ံု လုပ္ငန္းအလိုက္ အေကာင္အထည္ေဖာ္ ေဆာင္ရြက္ေနတာေတြဟာ သတ္မွတ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ကိုက္ညီမႈ ရွိမရွိကို ကြၽန္ေတာ္တို႔က စိစစ္ေဆာင္ရြက္ပါတယ္။ ဒါက ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြ အတြက္ကို စိစစ္တဲ့ အပိုင္းပါ” ဟု ေျပာၾကားသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ FDA မွ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ထုတ္ေပးၿပီးသည့္ လုပ္ငန္းမ်ား စာရင္းအရ ေထာက္ခံခ်က္ အမွတ္ စ-၁ ေသာက္ေရသန္႔ လုပ္ငန္းမ်ား ၈၁၆ ခု၊ စ-၂ ယိုစံု၊ ဂ်ယ္လီ စသည့္ လုပ္ငန္းမ်ား ၄၃ ခု၊ စ-၃ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း လုပ္ငန္းမ်ား ၂၇ ခု၊ စ-၄ အခ်ဳိရည္၊ ေကာ္ဖီမစ္စသည့္ လုပ္ငန္းမ်ား ၁၀၂ ခု၊ စ-၅ အပူမီးဖုတ္ လုပ္ငန္းမ်ား ၁၀၆ ခု၊ စ-၆ Sauce လုပ္ငန္းမ်ား ၂၁ ခု၊ စ-၇ အရက္အမ်ဳိးမ်ဳိး ၂၁ ခု၊ စ-၈ စည္သြတ္ဘူး လုပ္ငန္းမ်ား ၁၄ ခု၊ စ-၉ အမႈန္႔ႀကိတ္ လုပ္ငန္းမ်ား ၃၁ ခု၊ စ-၁၀ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္း လုပ္ငန္းမ်ား ငါးခု၊ စ-၁၁ သၾကားလံုး လုပ္ငန္းမ်ား ၁၃ ခု၊ စ-၁၂ စားသံုးဆီ လုပ္ငန္းမ်ား ၂၃ ခု၊ စ-၁၃ အသားလံုးလုပ္ငန္း ၁၇ ခု၊ စ-၁၄ ေနၾကာေစ့ လုပ္ငန္းမ်ား သံုးခု၊ သ-၁ လက္ဖက္ႏွင့္ အေၾကာ္စံု လုပ္ငန္းမ်ား ၃၂ ခု၊ သ-၂ ငါးပိေထာင္း လုပ္ငန္းမ်ား ၁၅ ခု၊ သ-၃ ျမန္မာ့အစားအစာမ်ား ၁၅ ခု၊ သ-၄ အစားအေသာက္ လက္လီထုပ္ပိုးျခင္း ၁၅ ခု၊ သ-၅ အသားျပား လုပ္ငန္း (Processed food) တစ္ခု လုပ္ငန္း စုစုေပါင္း ၁၃၂၀ ခုကို ေထာက္ခံခ်က္လက္မွတ္ ထုတ္ေပးခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ အပိုင္းေလးပိုင္းခြဲ၍ လုပ္ေဆာင္မႈမ်ား ရွိေသာ္လည္း ေစ်းကြက္ထဲ၌ ရွိေနသည့္ ကုန္ပစၥည္းမ်ားမွာ ၎တို႔ စိစစ္ၿပီးသည့္ လမ္းေၾကာင္းမွ ေရာက္လာေသာ ပစၥည္းခ်ည္းဟု မဆိုႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ ျပည္တြင္းသို႔ တရားမ၀င္ တင္သြင္းလာသည့္ ပစၥည္းမ်ားလည္း ရွိႏိုင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ထြန္းေဇာ္က ေျပာၾကားသည္။

“အမွန္တကယ္ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ဒီလမ္းေၾကာင္းေတြက ေရာက္လာတဲ့ ပစၥည္းေတြခ်ည္းပဲလို႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ စိစစ္စစ္ေဆးၿပီးသားလို႔ေတာ့ ယူဆလို႔ မရပါဘူး။ ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းမွာလည္း ဘယ္မွာထုတ္လုပ္မွန္း မသိတဲ့ ေခ်ာင္ႀကိဳေခ်ာင္ၾကားက အိမ္တြင္းမႈ အဆင့္ေလာက္ကေန ထြက္လာတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြလည္း ေစ်းကြက္ထဲမွာ ရွိႏိုင္တယ္။ ျပည္တြင္းကို တရားမ၀င္ လမ္းေၾကာင္းကေန တင္သြင္းလာတဲ့ ပစၥည္းေတြလည္း ရွိႏိုင္တယ္။ ဒါဆိုရင္ ကြၽန္ေတာ္တို႔လည္း မသိႏိုင္ဘူး။ တရားမ၀င္ တင္သြင္းပါတယ္ဆိုမွေတာ့ တာ၀န္ရွိတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းေတြ မသိေအာင္ နည္းလမ္းေပါင္းစံုနဲ႔ တင္သြင္းလာတာ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒါေတြက ေစ်းကြက္ထဲကို အမွန္တကယ္ ေရာက္လာမွာပဲ။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ေစ်းကြက္ထဲကို အမွန္တကယ္ ေရာက္ေနတဲ့ ပစၥည္းေတြ စားေသာက္ကုန္ေတြ အရည္အေသြး ျပည့္မီေရးနဲ႔ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေရးကို အခုေစ်းကြက္ ေထာက္လွမ္းေစာင့္ၾကည့္ေရးဆိုတဲ့ အစီအစဥ္မ်ိဳးနဲ႔ ေထာက္လွမ္းၿပီး ေစာင့္ၾကည့္ၿပီးေတာ့ ေဆာင္ရြက္ရတယ္” ဟု ေဒါက္တာ ထြန္းေဇာ္က ေျပာၾကားသည္။
စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရး ၀န္ႀကီးဌာနရွိ ကုန္သြယ္ေရး ဦးစီးဌာန၏ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဇူလိုင္ ၃၁ ရက္အထိ ထုတ္ျပန္ထားသည့္ Mobile Team အဖြဲ႕မွ ဖမ္းဆီးရမိသည့္ အမႈတြဲေပါင္း (၆၇၉၁)၊ ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း (၄၅၅၆၅ ဒသမ ၇၃၂) သန္း ရွိသည့္အနက္ စားသံုးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရးအတြက္ ဖ်က္ဆီးခဲ့ရသည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ စာရင္းမွာ ၂၀၁၂-၂၀၁၃ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဖ်က္ဆီးခဲ့သည့္ အမႈတြဲ ၁၆၇ မႈရွိကာ ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း ၂၇၄ ဒသမ ၀၀၆ ကိုလည္းေကာင္း၊၂၀၁၃-၂၀၁၄ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဖ်က္ဆီးခဲ့ရသည့္ အမႈတြဲ ၁၂၇ မႈရွိကာ ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း ၃၉၁ ဒသမ ၈၅၅ ကိုလည္းေကာင္း၊ ၂၀၁၄-၂၀၁၅ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဖ်က္ဆီးခဲ့ရသည့္ အမႈတြဲ ၂၂၃ မႈရွိကာ ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း ၇၃၈ ဒသမ ၄၅၉ ကိုလည္းေကာင္း၊ ၂၀၁၅-၂၀၁၆ ဘ႑ာႏွစ္တြင္ ဖ်က္ဆီးခဲ့ရသည့္ အမႈတြဲ ၂၀၄ မႈရွိကာ ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း ၈၂၅ ဒသမ ၄၀၀ ကိုလည္ေကာင္း စုစုေပါင္း ဖ်က္ဆီးခဲ့သည့္ အမႈတြဲ ၇၂၁ မႈရွိၿပီး ခန္႔မွန္းတန္ဖိုး က်ပ္သန္းေပါင္း ၂၂၂၉ ဒသမ ၇၂၀ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

ထိုသို႔ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံမ်ားမွ တရားမ၀င္ ၀င္ေရာက္လာသည့္ ကုန္ပစၥည္းမ်ားထဲတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ အေျခခံ လူတန္းစားမ်ားကို အသက္တိုေစမည့္ အဆိပ္အေတာက္ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ေနမည္မွာ မလြဲဧကန္ပင္ ျဖစ္ပါသည္။

■ ျပည္တြင္းျဖစ္ ေသမင္းတမန္ဆိုးေဆးမ်ား

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ လူတို႔ဖန္တီးထားေသာ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား၌ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ သံုးစြဲရန္ ခြင့္ျပဳထားသည့္ ဆိုးေဆးမ်ား ရွိသကဲ့သို႔ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ မသံုးစြဲရန္ တားျမစ္ထားေသာ ဆိုးေဆးေလးမ်ဳိးရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ရွိရေသာ အစားအေသာက္တြင္ သံုးစြဲခြင့္ မျပဳသည့္ ဆိုးေဆးေလးမ်ိဳးမွာ Auramine (O)၊ Rhodamine(B)၊ Sudan Dyes၊ Orange || တို႔ျဖစ္ပါသည္။

Auramine (O) (အ၀ါေရာင္) ဆိုးေဆးကိုခ်ည္၊ သိုးေမႊး၊ ပိုးထည္၊ စကၠဴ၊သားေရမ်ားအား အေရာင္ဆိုးရာတြင္ အသံုးျပဳျခင္းျဖစ္ၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ လက္ဖက္မ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳသည္ကို ေတြ႕ရွိရပါသည္။ ယင္းဆိုးေဆးကို စားသံုးမိလွ်င္ အဆိပ္အေတာက္ မျဖစ္ေသာ္လည္း ေရရွည္တြင္ ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားမႈကို ထိခိုက္ေစျခင္း၊ အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ြRhodamine(B) (ပန္းေရာင္) ဆိုးေဆးကို ေရာဂါရွာေဖြရာ၌ အသံုးျပဳသည့္အျပင္ ခ်ည္၊ သိုးေမႊး၊ ပိုးထည္၊ စကၠဴ၊ သားေရမ်ား အေရာင္ဆိုးရာတြင္ အသံုးျပဳလ်က္ရွိၿပီး ငါးပိမ်ားကို အညိဳေရာင္မွ ပန္းေရာင္အျဖစ္ အျမင္လွေစရန္ အဓိက အသံုးျပဳေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းဆိုးေဆးကို စားသံုးမိလွ်င္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမိႈင္းျခင္း စသည့္ လတ္တေလာ ဆိုက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။

Sudan Dyes (အနီေရာင္) ဆိုးေဆးကို ဖိနပ္ႏွင့္ သားေရမ်ားတြင္ အေရာင္ဆိုးေသာ ဆိုးေဆးျဖစ္ၿပီး င႐ုတ္သီးမႈန္႔ အေရာင္တင္မႈန္႔မ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ယင္းဆိုးေဆးကို စားသံုးမိလွ်င္ အသည္းကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစၿပီး ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါသည္။

Orange || (လိေမၼာ္ေရာင္) ဆိုးေဆးကို င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ယိုစံု၊ ပဲနီေလး စသည္တို႔ကို အေရာင္လွေစရန္ အသံုးျပဳၾကၿပီး အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုေၾကာ ထိုင္းမိႈင္းျခင္း စေသာ လတ္တေလာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါသည္။

အစားအေသာက္မ်ားကို ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်သူမ်ား အေနျဖင့္ အစားအေသာက္ထဲတြင္ သံုးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳထားေသာ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ားကို လံုး၀အသံုးမျပဳရန္ႏွင့္ လိုက္နာေဆာင္ရြက္ျခင္း မရွိပါက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒပုဒ္မ ၂၈ (က) အရ တရားစြဲဆို အေရးယူသြားမည္ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ထားၿပီး အမ်ိဳးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအား ျပင္ဆင္သည့္ ဥပေဒတြင္ ပုဒ္မ၂၈၊ ပုဒ္မခြဲ (က) ၌ ပါရွိေသာ “ေငြဒဏ္က်ပ္ ၃၀၀၀၀ အထိ” ဆိုသည့္ စကားရပ္ကို “က်ပ္သံုးသိန္းထက္ မပိုေသာ ေငြဒဏ္” ဆိုသည့္ စကားရပ္ျဖင့္ အစားထိုးရမည္ဟု ဒဏ္ေငြတိုးျမႇင့္ သတ္မွတ္ထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

■ ေရမသန္႔ဘူးမ်ား

၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာ ၁၅ ရက္က က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ အရည္အေသြး အာမခံခ်က္ မရွိေသာ ေသာက္ေရသန္႔ ၂၂ မ်ဳိးကို အမ်ားျပည္သူ သိရွိရန္ အသိေပး ေၾကညာခ်က္ တစ္ရပ္ကို ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါသည္။

ေစ်းကြက္ ေထာက္လွမ္း စိစစ္ခ်က္အရ ယင္းေသာက္ေရသန္႔ ၂၂ မ်ဳိးမွာ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ အရည္အေသြး စိစစ္ေထာက္ခံထားသည့္ ေသာက္ေရသန္႔မ်ား မဟုတ္ပါေၾကာင္းႏွင့္ ေသာက္ေရသန္႔ သတ္မွတ္ခ်က္ႏွင့္ ကိုက္ညီမႈ မရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသျဖင့္ အေရးယူ ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိေၾကာင္းကို ထုတ္ျပန္ေၾကညာခ်က္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။

အဆိုပါ ေရသန္႔ ၂၂ မ်ဳိးမွာ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးႏွင့္ မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီးတို႔တြင္ ထုတ္လုပ္ ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ေနသည့္ ေရသန္႔မ်ား ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရွိရၿပီး ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ဗိုလ္တေထာင္ၿမိဳ႕နယ္၊ လိႈင္သာယာၿမိဳ႕နယ္၊ ဒဂံုၿမိဳ႕သစ္ (ေတာင္ပိုင္း)ႏွင့္ ထန္းတပင္ၿမိဳ႕နယ္မ်ားတြင္ ထုတ္လုပ္ ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်ေနေၾကာင္းကို ေတြ႕ရွိရသည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ လူေနမႈစ႐ိုက္ ေျပာင္းလဲလာသည္ႏွင့္အမွ် က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ရန္အတြက္ ေရသန္႔ေသာက္သံုးသည့္ အေလ့အထမွာ လူတို႔၏ အသိဥာဏ္တြင္ ထင္ရွားလာသည့္ ေခတ္ေပၚအယူအဆတစ္ရပ္ ျဖစ္လာခဲ့သည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ FDA မွ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ ထုတ္ေပးၿပီးသည့္ လုပ္ငန္းမ်ား စာရင္းအရ ေသာက္ေရသန္႔ လုပ္ငန္းမ်ား ၈၁၆ ခု လုပ္ကိုင္ခြင့္ ရရွိထားေသာ္လည္း ၿမိဳ႕စြန္မ်ားတြင္ တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ ေရသန္႔စက္ေလးမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ေနေသာ ေရသန္႔လုပ္ငန္းမ်ားကိုမူ FDA မွ ထိန္းသိမ္းႏိုင္ျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ ယခုကဲ့သို႔ တရားမ၀င္ aရသန္႔မ်ား ထြက္ေပၚေနျခင္း ျဖစ္ပါသည္။

“ေသာက္ေရသန္႔ကေတာ့ ကိုယ့္ရပ္ကြက္ထဲမွာ ေရာင္းတဲ့ တံဆိပ္ကိုပဲ ေရြးခ်ယ္ ေသာက္ရတာေပါ့။ FDA ရဲ႕ အရည္အေသြး ေထာက္ခံခ်က္ ရွိမရွိေတာ့ မသိဘူး။ တစ္ခါတေလ အမိႈက္ေတြပါတာတို႔ ေရအနံ႔အသက္ မေကာင္းတာတို႔ဆို ေရလာပုိ႔တဲ့သူကို ေျပာလိုက္တယ္” ဟု ဒဂံုၿမိဳ႕သစ္ ေတာင္ပိုင္းတြင္ ေနထိုင္သည့္ ဦးထြန္းႏိုင္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

ထိုသို႔ ၿမိဳ႕စြန္မ်ားတြင္ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ FDA ေထာက္ခံခ်က္ ရယူထားျခင္း မရွိေသာ ေရသန္႔မ်ားကို စိစစ္၍ အေရးယူ ေဆာင္ရြက္ေပးရန္ ေရသန္႔ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားကလည္း ေတာင္းဆိုလ်က္ ရွိၾကသည္။

ၤီFDA ေထာက္ခံခ်က္ မရွိသည့္ တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ ထုတ္လုပ္လ်က္ရွိေသာ ေရသန္႔မ်ားမွာ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိျခင္းႏွင့္ ေရ၌ပါ၀င္သည့္ ပိုးမႊားမ်ားေၾကာင့္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္သည့္အျပင္ အသည္းေရာင္ ေရာဂါမ်ားပါ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ စစ္ႏိုင္က ေျပာၾကားသည္။

“ေရက ေလာေလာဆယ္ ခ်က္ခ်င္း ေၾကာက္ရတာကေတာ့ ပိုးမႊားပါတာေပါ့။ ဒါ့ျပင္ မျမင္ရတဲ့ အမႈန္အနည္ ပါရင္ေတာ့ ပိုဆိုးတာေပါ့။ အရင္တုန္းကေတာ့ ေရသန္႔တခ်ဳိ႕မွာ အမႈန္အနည္ေတြက ၾကည့္လိုက္ရင္ ဒီအတိုင္း ေတြ႕ရတာေတာင္ ရွိတယ္။ ဒါေတြက ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းပ်က္ ေရာဂါအျပင္ အသည္းေရာင္တာဘက္ကိုပါ ကူးစက္လာ ႏိုင္တာေပါ့။ က်န္တာကေတာ့ သူ႔အထဲမွာ ဘာဓာတ္ပါလာႏိုင္မလဲ။ ခဲဓာတ္ ပါေနမလား။ အာစင္းနစ္ ပါေနတာလား။ ဘယ္က ထြက္လာတဲ့ေရကို ေကာက္ထည့္ထားတာလဲေပၚ မူတည္ၿပီး အျခားေသာ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါႏိုင္တာေပါ့။ အဲဒါေတြက ေရရွည္အၾကာႀကီး ေသာက္ရင္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ဟာေတြေပါ့။ ခ်က္ခ်င္းကေတာ့ ခုနက ၀မ္းေလွ်ာ၀မ္းပ်က္တို႔ အသည္းေရာင္တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္တာေပါ့” ဟု ေဒါက္တာ စစ္ႏိုင္က ဆိုသည္။

■ နည္းဥပေဒ မထြက္ေသးတဲ့ စားသံုးသူ အကာအကြယ္ေပးေရး ဥပေဒ

စားသံုးသူ အကာအကြယ္ေပးေရး ဥပေဒကို ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ မတ္ ၁၄ ရက္တြင္ ျပည္ေထာင္စု လႊတ္ေတာ္က အတည္ျပဳ ျပ႒ာန္းေပးခဲ့ပါသည္။

အခန္းေပါင္း ၁၂ ခန္းပါ၀င္ၿပီး ပုဒ္မ ၃၁ ခုပါ၀င္သည့္ စားသံုးသူ အကာအကြယ္ေပးေရး ဥပေဒကို ျပည္ေထာင္စု လႊတ္ေတာ္က ျပ႒ာန္းေပးခဲ့ေသာ္လည္း ယေန႔အခ်ိန္ထိ နည္းဥပေဒကို ျပ႒ာန္းႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေပ။

နည္းဥပေဒ မထြက္ရွိလာေသးသည့္အတြက္ ဌာနဆိုင္ရာမ်ား အေနျဖင့္ အေရးယူသည့္ အပိုင္းတြင္ စုိးရိမ္မႈမ်ား ရွိေနေၾကာင္း အရပ္ဘက္ အဖြဲ႕အစည္းတစ္ခုျဖစ္သည့္ ျမန္မာစားသံုးသူမ်ား သမဂၢမွ အတြင္းေရးမွဴး ဦးေမာင္ေမာင္က ေထာက္ျပေျပာဆိုသည္။

“ကာကြယ္ေရး ဥပေဒက နည္းဥပေဒ မထြက္ေသးေတာ့ ဌာနဆိုင္ရာ သေဘာအရ အကုန္လံုးက သံုးရမွာ စိုးရိမ္ေနတယ္။ တျခားႏိုင္ငံမွာဆိုရင္ ဥပေဒတစ္ခု ထုတ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ နည္းဥပေဒေတြက အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနၿပီးသား။ ဥပေဒကို ထုတ္လိုက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ နည္းဥပေဒက ခ်က္ခ်င္းလိုက္တာ။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ တိုင္းျပည္မွာက်ေတာ့ အဲဒီလိုမဟုတ္ဘဲနဲ႔ နည္းဥပေဒကို အခ်ိန္အၾကာႀကီး ဆြဲထားတဲ့အတြက္ အဲဒီမွာ လစ္ဟာမႈေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္သြားရတာေပါ့။ အဲဒါေလးေတြက ကြၽန္ေတာ္တို႔ေတြ ေလာေလာဆယ္ ရင္ဆိုင္ခံစား ေနရတာေပါ့” ဟု ဦးေမာင္ေမာင္က ဆိုသည္။

ဥပေဒတစ္ခု ထြက္ရွိၿပီးပါက နည္းဥပေဒမွာ ပ်မ္းမွ် ရက္ေပါင္း ၉၀ အတြင္း ထြက္ရွိရမည္ဟု ျပ႒ာန္းထားေသာ္လည္း ယေန႔ထိ  စားသံုးသူ အကာအကြယ္ေပးေရး ဥပေဒ၏ နည္းဥပေဒ ထြက္ရွိလာျခင္း မရွိသည့္အေပၚ စားသံုးသူေရးရာ ကြၽမ္းက်င္သူ ဦးရန္လင္းက “နည္းဥပေဒက သုံးလအတြင္းမွာ ထြက္ရမွာ။ ဒါေပမဲ့ ထြက္မလာဘူး။ တမင္လုပ္လုိ႔ မရေအာင္ဘဲ ထားသလား။ ေနာက္ေျပာရရင္ လႊတ္ေတာ္က မသိဘူးဆုိၿပီး သိမ္းထားတာေတြ ရွိတယ္။ လႊတ္ေတာ္ စတက္တုန္းက ဥပေဒက အခုမွ ျပန္ေပၚတာလည္း ရွိတယ္။ မ႐ုိးသားဘူးလုိ႔ ထင္တာေပါ့ေနာ္။ ေနာက္တစ္ခုက သက္ဆုိင္ရာ ၀န္ႀကီးပုိင္းကလည္း ဒီမွာေျပာလုိက္မယ္ဆုိရင္ ေျပာစရာက အျပစ္ေတြႀကီးပဲ၊ အဲဒါ လုပ္မရမယ့္ အတူတူ ေခါက္ထား႐ုံပဲ ရွိတယ္။ တခ်ဳိ႕ဟာေတြက လုပ္လုိ႔မရေအာင္ တမင္လုပ္ထားတယ္လုိ႔ ယူဆတယ္” ဟု  ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေ၀ဖန္ေျပာၾကားသည္။

ထို႔သို႔ နည္းဥပေဒ မထြက္ရိွသည့္အတြက္ စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရး ၀န္ႀကီးဌာနတြင္ အဓိက တာ၀န္ရွိေၾကာင္းကို ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာဆိုလိုက္သည္။

“ကြၽန္ေတာ္ထင္တယ္။ အဲဒီဥပေဒက လြန္ခဲ့တဲ့ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္က တစ္ႏွစ္ခြဲေလာက္ေတာင္ ရိွၿပီထင္တယ္။ အမွန္ကေတာ့ အဲဒီဥပေဒထြက္ၿပီး ရက္ေပါင္းကိုးဆယ္ သံုးလေနရင္ နည္းဥပေဒ ထြက္ရတယ္။ နည္းဥပေဒထြက္မွ အဲဒီဥပေဒကို အသံုးျပဳၿပီးေတာ့ တရားစြဲလို႔ရတယ္။ နည္းဥပေဒ မထြက္ေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ အေနနဲ႔ေရာ၊ တျခားအသင္း အဖြဲ႕ေတြေရာ NGO ေတြေရာ ဘာမွလုပ္လို႔မရဘူး ။ ဥပေဒကို ဒီအတိုင္း အလွၾကည့္ေနရတယ္။ နည္းဥပေဒ ဘာျဖစ္လို႔ မထြက္ေသးတာလဲ ထြက္ဖို႔လုပ္ပါလို႔ သူတို႔နဲ႔ အစည္းအေ၀းေတြမွာလည္း ေျပာတယ္။ ဒါေပမဲ့ အခုအခ်ိန္ထိ မထြက္ေသးဘူး။ တစ္ႏွစ္ခြဲေလာက္ ရိွတဲ့အထိ နည္းဥပေဒ မထြက္ဘူးဆိုတာက သူတို႔မွာ တာ၀န္ရိွတာေပါ့။ စီးပြားကူးသန္း ဌာနမွာေပါ့” ဟု ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာၾကားသည္။

■ ဘယ္လို ကာကြယ္ၾကမလဲ

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အစားအေသာက္၊ ေဆး၀ါး၊ ေဆးပစၥည္းႏွင့္ အလွကုန္၊ လူသံုးကုန္ ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြးႏွင့္ ထိန္းသိမ္းေရးအတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနကို ၁၉၉၅ ခုႏွစ္တြင္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန၏ ဌာနခြဲတစ္ခုအျဖစ္ စတင္တည္ေထာင္ခဲ့ၿပီး သမၼတ ဦးသိန္းစိန္လက္ထက္၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ဧၿပီတြင္ ဦးစီးဌာနအျဖစ္ အဆင့္ျမႇင့္တင္ခဲ့ပါသည္။

ထို႔ျပင္ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္တြင္ ျပ႒ာန္းထားသည့္ အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအား ျပင္ဆင္သည့္ ဥပေဒကို ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္တြင္ ျပင္ဆင္ျပ႒ာန္းႏိုင္ခဲ့ၿပီး ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ မတ္ ၁၄ ရက္တြင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး ဥပေဒကိုလည္း ျပည္ေထာင္စု လႊတ္ေတာ္မွ ျပ႒ာန္းခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

ထိုသို႔ စားသံုးသူမ်ားကို အကာအကြယ္ေပးမည့္ ဌာနဆိုင္ရာ အဖြဲ႕အစည္းတစ္ခု ရွိသည့္အျပင္ ဥပေဒမ်ားလည္း ျပ႒ာန္းထားသည့္အတြက္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးကို မည္သို႔လုပ္ေဆာင္လွ်င္ ထိေရာက္မႈ ရွိႏိုင္မည္နည္းဆိုသည့္ ေမးခြန္းက အားလံုးပါ၀င္ စဥ္းစားရေတာ့မည့္ အေျခအေန တစ္ခုသို႔ ေရာက္ရွိေနခဲ့ၿပီ ျဖစ္သည္။

အဆိုပါကိစၥႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး စားသံုးသူေရးရာ ကြၽမ္းက်င္သူ ဦးရန္လင္းက “FDA က ႏုိင္ငံတကာမွာဆုိရင္ တတိယ အဖြဲ႕အစည္းပဲ။ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔မွာေတာ့ အဲဒီလုိ မဟုတ္ဘူး ျဖစ္ေနတယ္ FDA က အစုိးရဌာနတစ္ခုလုိ ျဖစ္ေနတယ္။ ဒါကေတာ့ ၀မ္းနည္းစရာ ေကာင္းပါတယ္။ FDA နဲ႔ ပူးတြဲေဆာင္ရြက္တဲ့အခါ ဘာေတြ႕ရလဲဆုိေတာ့ FDA က ထြက္သမွ် စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းေတြ ေဆးေတြက သူ႔ရဲ႕တံဆိပ္ မပါဘဲနဲ႔ မေရာင္းရဘူး ဆိုတဲ့ဟာမ်ဳိး ျဖစ္သင့္ပါတယ္။ အခုေတာ့ အဲဒီလုိ မဟုတ္ဘူး။ သူ႔ဆီကို လာတင္ေပးတဲ့ ပစၥည္းေတြေတာ့ သူစစ္ေပးတယ္။ သူတုိ႔ကုိ မေျပာဘဲနဲ႔ ဒီတုိင္းေရာင္းတဲ့သူေတြ ရွိတယ္။အမွန္တကယ္ ျဖစ္ရမွာက ဥပေဒမွာ FDA က စစ္ေဆးၿပီးမွ ေရာင္းရမယ္ဆုိတဲ့ ဥပေဒမ်ဳိး ရွိဖုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ အခုက အဲဒီလုိ မဟုတ္ဘူး ေနာက္တစ္ခါ FDA က ဘာျဖစ္လဲဆုိေတာ့ သူရဲ႕ဓာတ္ခြဲခန္းက သူ႔ဆီကုိ လာပုိ႔တဲ့ အစားအေသာက္ အကုန္လုံးကုိေတာင္ အလ်င္မီေအာင္ မစစ္ေပးႏုိင္ဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ေစ်းကြက္ထဲက ပစၥည္းစစ္ဖုိ႔ဆုိတာ ေ၀လာေ၀းပဲ” ဟု သံုးသပ္ ေျပာၾကားသည္။

ထို႔ျပင္ စားသံုးသူမ်ားကို အကာအကြယ္ ေပးမည္ဆိုလွ်င္ FDA ဌာနအျပင္၊ အစိုးရ ဌာနေပါင္းစံု၊ လူမႈအဖြဲ႕အစည္းမ်ားႏွင့္ စားသံုးသူမ်ားကပါ ပူးေပါင္းလုပ္ေဆာင္မွသာလွ်င္ ကာကြယ္ႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေျပာၾကားသည္။

အစိုးသစ္ အေနျဖင့္ ရင္ဆိုင္ေျဖရွင္းရမည့္ ျပႆနာမ်ားစြာက ေစာင့္ႀကိဳေနၿပီး ယင္းျပႆနာမ်ားထဲတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အတြင္းရွိ စားသံုးသူမ်ားကို အကာအကြယ္ ေပးရမည့္ကိစၥမွာလည္း အစိုးသစ္ ေျဖရွင္းေပးရမည့္ ျပႆနာမ်ားထဲမွ ျပႆနာတစ္ခုပင္ ျဖစ္ပါသည္။

သို႔ဆိုလွ်င္ လက္ရွိ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အဆိပ္အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးေနၾကရသည့္ ႏိုင္ငံသူႏိုင္ငံသားမ်ားအတြက္ မည္သို႔အကာအကြယ္ ေပးသင့္သည္ကို တိုင္းျပည္၏ ေခါင္းေဆာင္ပုိင္းမ်ား အေနျဖင့္ အေျဖထုတ္သင့္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။

“FDA ကို ႏွစ္ခုေပးဖို႔ လိုတာေပါ့။ တစ္ခုက နည္းပညာပိုင္းဆိုင္ရာ စြမ္းရည္ လူအေရအတြက္ေရာ ဓာတ္ခြဲခန္း စသည့္ပစၥည္းပစၥယ အဲဒါေပးဖို႔ တစ္ခုလိုတယ္။ ေနာက္တစ္ခုက သူတားျမစ္မယ့္ဟာ သူအေရးယူလို႔ရမယ့္ အာဏာလည္း အပ္ႏွင္းဖို႔ လိုမယ္။ အေရးယူတဲ့ အဖြဲ႕ကပဲျဖစ္ျဖစ္ သူ႔ကိုပံ့ပိုးေပးဖို႔ လိုတယ္။ အဲဒီႏွစ္ခု လုပ္ေပးဖို႔ေတာ့ လိုတယ္။ အရင္တုန္းကလည္း လူေတြ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူနည္းတယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္းက စြမ္းရည္မျပည့္ဆိုတဲ့ အားနည္းခ်က္ေတြ ရွိခဲ့တဲ့အတြက္လည္း ဒီလိုျဖစ္ခဲ့တာေပါ့။ ေပါ့ေပါ့ေနခဲ့ၾကတာကိုး။ တကယ္ေတာ့ ခုနက အဲဒီႏွစ္မ်ဳိး လိုတယ္။ နည္းပညာရယ္၊ ပံ့ပိုးမႈရယ္ အာဏာပိုင္း ပံ့ပိုးမႈ လိုတယ္။ ဒီႏွစ္ခုရွိမွ တကယ္ အလုပ္လုပ္လို႔ ရမွာေလ” ဟု ေဒါက္တာ စစ္ႏိုင္က ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။              
Writer: 
ဆန္းမိုးထြန္း

No comments: