Monday, January 11, 2016

ဆယ္လ္မြန္ငါး၏ အက်ိဳးေက်းဇူး

အဆီမ်ားတဲ့ငါးမ်ိဳး (ဥပမာ- ဆယ္လ္မြန္၊ ငါးကြမ္းရွပ္) တုိ႕လုိ ငါးမ်ိဳးကို စားေပးျခင္းက လူကိုအက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္စားေပးျခင္းျဖင့္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ ပင္လယ္ငါးႀကီးလုိ ငါးမ်ိဳးကလဲ အလားတူအက်ိဳးရွိပါတယ္။

          အုိမီဂါ-၃ အဆီအက္ဆစ္ဓါတ္က အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြမွာ ပမာဏအမ်ားဆံုး ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီလုိငါးမ်ိဳးတစ္ပိုင္းေလာက္ကို တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ ပံုမွန္(၁၀)ႏွစ္ေလာက္ စားေပးျခင္းက အဆစ္ျမစ္ေရာင္ရမ္းနာက်င္ျခင္း ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ အသက္အလတ္ပိုင္းနဲ႕ သက္ႀကီးပိုင္းအမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ဒီလုိေရာဂါမ်ိဳးအျဖစ္မ်ားပါတယ္။

           ဆြီဒင္ႏုိင္ငံ Annal of the Rheumatic Diseases က ၁၉၁၄ နဲ႕ ၁၉၄၈ ခုႏွစ္အတြင္းမွာ ေမြးတဲ့အမ်ိဳးသမီး ၃၂၀၀ ကို သုေတသနျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒီအဖြဲ႕က ၁၉၈၇ ခုႏွစ္ကေန ၁၉၉၇ ခုႏွစ္အထိ (၁၀)ႏွစ္တာအတြင္း အဲဒီအမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အစားအေသာက္ ပံုစံကို ေလ့လာတဲ့အခါ ဆယ္လ္မြန္လုိငါးမ်ိဳး စားေလ့ရွိတဲ့ ၂၀၅ ဦးေသာ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာသာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္းေလ်ာ့နည္းတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေဆးလိပ္ ၊ အရက္ေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္လဲ ဒီလုိငါးမ်ိဳး စားေပးျခင္းျဖင့္ အရြယ္ရင့္ျခင္းကို ၅၂ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

           အဂၤလန္နဲ႕ ေ၀လႏုိင္ငံမွ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီးေပါင္း ၅၈၀၀၀၀ ဦးတုိ႕ဟာ အဆစ္ေတြနဲ႕ ဆက္စပ္ရာေနရာေတြမွာ နာက်င္မႈကို ခံစားေနၾကရပါတယ္။ ေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ ဒါဟာ အုိမီဂါ-၃ ဖက္ဆီးအက္ဆစ္ ျပတ္လတ္ေနတဲ့အတြက္ လႈပ္ရွားလိုက္တဲ့အခါ အရိုးဆက္ေနရာေတြမွာ ေလာင္ကၽြမ္းသြားတာပဲျဖစ္ပါတယ္။

          ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဘယ္ေနရာကမွ ဒီအဆီကို မရရွိႏုိင္တဲ့အတြက္ အေကာင္းဆံုး အရင္းအျမစ္ ျဖစ္တဲ့ ငါးကြမ္းရွပ္၊ ပင္လယ္ငါးသေလာက္၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ငါးေသတာ ငါးကေလးမ်ိဳး စတာေတြ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲ ေရာင္ရမ္းျခင္းေရာဂါကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။

No comments: