Wednesday, December 16, 2015

႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ ငါး၊ အာလူး ထမင္းႏွပ္အေၾကာင္း ***********************************

႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ ငါး၊ အာလူး ထမင္းႏွပ္အေၾကာင္း
***********************************
႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ ငါး၊ အာလူး စသည့္ထမင္းႏွပ္ကို ပအိုဝ္းစကားအေနနဲ႔ေခၚရရင္
"ဒဲဥ္ႏြတ္" လို႔ေခၚပါတယ္။ က်ေနာ္တို႔ငယ္တုန္းကဆို တစ္ခါတစ္ရံ အေမက လုပ္
ေပးတတ္ပါတယ္။
အာလူးျပဳတ္ၿပီး ခ်က္ၿပီးသားထမင္းပူပူေႏြးေႏြးနဲ႔ အာလူးျပဳတ္ႏိုင္
ႏိုင္၊ ဆီသပ္ထားသည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ သပ္ထားသည့္ဆီ အဓိကထားသံုးၿပီး
က်န္သည့္အပိုင္းမွာေတာ့ မိမိတို႔ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည့္အရသာအားေလ်ာ္စြာ
ေရာစပ္ထည့္ၿပီး ေၾကေအာင္နယ္၊ ေၾကေအာင္ႏွပ္ရတာကိုပဲဘဲ ထမင္းႏွပ္လို႔
ေခၚပါတယ္။ ႐ိုး႐ွင္းလြယ္ကူတဲ့နည္းပါပဲ။
ဝက္သားနဲ႔စားခ်င္ရင္ ဝက္သားနဲ႔၊ ၾကက္သားနဲ႔ဆို ၾကက္သားနဲ႔၊ ငါးဆိုရင္လည္း
ငါးနဲ႔ ေရာႏွပ္လုိက္ရံုပါပဲ။ သူနဲ႔အဓိကတြဲဖက္စားသံုးရတဲ့ အဆာပလာမ်ားကေတာ့
ဂ်ဴးျမစ္၊ နာနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ေျမပဲေၾကာ္၊ ဝက္ေခါက္၊ ငါးမုန္႔၊ ၾကက္သားေၾကာ္၊
ဝက္သားေၾကာ္ စသည္တို႔ႏွင့္အမ်ားစုတြဲၿပီး စားသံုးတတ္ၾကပါတယ္။ ႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္ႏွင့္
ထမင္းႏွပ္ကေတာ့ အဓိကအားျဖင့္႐ွမ္းျပည္ေလာက္မွာပဲရတတ္ပါတယ္။
႐ွမ္းျပည္နယ္ရဲ႕႐ိုးရာအစားအစာျဖစ္လို႔ သူ႔
ေနရာနဲ႔သူမွ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ ႐ိုးရာအစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပါ။
႐ွမ္း/ေတာင္ရဲ႕ စားေသာက္ဆိုင္ႀကီးအမ်ားစုမွာလည္းရရတတ္ပါတယ္။ ပြဲေတာ္ရာသီ
ခ်ိန္က်ရင္ေတာ့ ေနရာတိုင္းလိုလိုမွာ ေဖာေဖာ္သီသီရတတ္ပါတယ္။
ထမင္းခ်ဥ္၊ ထမင္းႏွပ္လုပ္ပံုလုပ္နည္းႏွင့္ ပါဝင္ရမည့္ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ Kae Kae's
Food Palace မွေအာက္ပါအတိုင္းၫြန္ျပေပးထားပါတယ္။ ေယဘုယ်သေဘာနဲ႔ျပထား
တာမို႔ မိမိတို႔လိုအပ္သည့္အတိုင္း အတိုးအေလွ်ာ့ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
#ထမင္းပူပူ လိုသေလာက္
အာလူးအေနေတာ္ ၂လံုး
ငါးရံ ့ ၃၀က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္ ၄လံုး
ဆား အနည္းငယ္
#ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္
င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ ၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္
ဂ်ဴးၿမစ္
နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္
၀က္ေခါက္ေၾကာ္ (optional)
ျပင္ဆင္ရမည့္ပံုစံကေတာ့....
၁။ ငါးကို ခ်င္း၊စပါးလင္၊ဆား အနည္းငယ္တို ့ ထည့္ၿပီး ေရခမ္းၿပဳတ္ပါ။ ေအးသြားလွ်င္ အသား ႏႊင္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ၿဖဴကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး ဆီခ်က္္ အရင္ခ်က္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နႏြင္းမႈန္ ့အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၿပဳတ္ပါ။ အေစ့ေတြဖယ္ၿပီး အႏွစ္ရေအာင္ ေခ်ထားပါ။ အာလူးကို ၿပဳတ္ အခြံႏႊာၿပီး ေခ်ထားပါ။
၄။ နယ္မယ့္ပန္းကန္ထဲကို အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္၊ငါးအသား၊ ထမင္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္၊ ဆားတို ့ထည့္ၿပီး စီးပိုင္ေအာင္ နယ္ပါ။ အရသာ အေပါ့အငန္ စိတ္တိုင္းက် ၿပင္ပါ။
၅။ တေယာက္စာ အလံုးလံုးၿပီး အသာေလး ဖိလိုက္လွ်င္ အ၀ိုင္းၿပားပံုစံေလး ရပါၿပီ။
စားမယ့္ပန္းကန္ထဲကို ငါးထမင္းနယ္ကို အလယ္ကထည့္၊ အေပၚက ၾကက္သြန္ဆီခ်က္ ၿဖဴး၊ေဘးက ဂ်ဴးျမစ္နဲ ့ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ ထည့္လိုက္လွ်င္ ပံုပါအတိုင္း သြားရည္က်ေစမယ့္
စားခ်င့္စဖြယ္ ႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္၊ ငါး၊ အာလူး၊ အသားသည့္ ထမင္းႏွပ္ျဖစ္ပါၿပီ....။
တန္ေဆာင္တိုင္ပြဲသြားရင္း ႐ွမ္းထမင္းခ်ဥ္ကို စားခဲ့ဖို႔မေမ့နဲ႔ဦးေနာ္...။
ေမတၱာျဖင့္
တကၠသိုလ္ ခြန္Rကာ


No comments: