Saturday, July 23, 2016

မယ္လမင္း၊ ရက္တိုပမင္းႏွင့္ ေအးခဲၾကက္သား

(၁)
အစားအေသာက္ေဘးကင္း လံုၿခံဳေရး (Food Safety) ဟာ တစ္ကမၻာလံုးဆိုင္ရာ အေရးႀကီး လုပ္ငန္းတစ္ရပ္ ျဖစ္သလို ႏိုင္ငံ သစ္ကို ထူေထာင္ေတာ့မယ့္ ျမန္ မာႏိုင္ငံမွာလည္း တစ္မ်ိဳးသားလံုး က်န္းမာႀကံ႕ခိုင္ေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ အခန္းက႑ကေန ပါ၀င္ေနမွာျဖစ္ပါတယ္။ ျပည္တြင္းမွာ ထုတ္လုပ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေဘးကင္းလံုၿခံဳမႈ ရွိလာေအာင္ (Safe ျဖစ္လာေအာင္) အစားအေသာက္တန္ဖိုးျမႇင့္ ကုန္စည္စက္၀န္း (Value Chain)တစ္ေလွ်ာက္ ပညာေပး လုပ္ငန္းေတြ၊ စည္းကမ္းဥပေဒ ျပ႒ာန္းခ်က္ေတြ၊ကူညီပံ့ပိုးမႈေတြနဲ႔ ျမႇင့္တင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။  ဆိုလုိတာက အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ မူလအစျဖစ္တဲ့ စိုက္ပ်ိဳး ေမြးျမဴေရးၿခံေတြကေန စားသံုးသူရဲ႕ လက္၀ယ္ေရာက္တဲ့ အထိ အဆင့္တိုင္းမွာ စားသံုးသူအတြက္ ေဘးကင္းတဲ့ အေျခအေနမ်ိဳးေရာက္ေအာင္စနစ္တက် ထုတ္လုပ္ဖို႔လိုအပ္တာပါ။ ဒါကိုေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးေမြးျမဴသူထံမွသည္ စားေသာက္စားပြဲအထိ (Farm to Table) သို႔မဟုတ္ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းအထိ(Farm to Folk)လို႔ တင္စားေျပာဆိုၾကပါတယ္။ အဲဒီလိုျပည္တြင္းအစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္မႈ လုပ္ငန္းေတြကို စနစ္တက် ေဆာင္ရြက္လာႏိုင္ေအာင္ ျမႇင့္တင္ အားေပးသလိုမ်ိဳးပဲ ကုန္ေစ်းႏႈန္းက်ဆင္းေရးအတြက္စဥ္းစားၿပီး ျပည္ပကေန ေစ်းသက္သာတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ တင္သြင္းဖို႔ စဥ္းစားတဲ့အခါမွာလည္း အစားအေသာက္ေဘး ကင္းလံုၿခံဳေရးကို ထည့္သြင္း စဥ္းစားဖို႔လိုပါတယ္။
(၂)
၂၀၀၈ အတြင္းမွာျဖစ္ပြားခဲ့ တဲ့ မယ္လမင္းျပႆနာကို မွတ္မိ ၾကလိမ့္ဦးမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတစ္၀န္းမွာ အသံုးျပဳ တဲ့ ကေလးေတြအတြက္ ႏို႔မႈန္႔ ထဲမွာ မယ္လမင္း (Melamine) ေတြ ထည့္သြင္းထားတဲ့အတြက္ ကေလးငယ္ သံုးသိန္းခန္႔မွာ အ ဆိပ္သင့္ခဲ့ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ ျခင္း (Kidney Stone) ေၾကာင့္ အနည္းဆံုး ကေလးငယ္ေျခာက္ ဦး ေသဆံုးခဲ့ၿပီး ကေလးငယ္ ငါးေသာင္းေလးေထာင္ ေက်ာ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္တဲ့ အတြက္ ေဆး႐ံုတင္ခဲ့တယ္လို႔ တ႐ုတ္ အစိုးရက တရား၀င္ထုတ္ ျပန္ပါတယ္။
ကေလးငယ္ေတြစတင္ၿပီး ေရာဂါလကၡဏာေတြ ျဖစ္ေပၚတဲ့ အခ်ိန္မွာ ဘာေၾကာင့္ျဖစ္တယ္ဆိုတာကို မသိခဲ့ၾကပါဘူး။ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ပညာရွင္တစ္ ေယာက္က တ႐ုတ္ႏိုင္ငံတစ္ခုလံုး မွာရွိတဲ့ ႏို႔ စားႏြားအေကာင္ေရနဲ႔၊ အဲဒီကထြက္ႏိုင္တဲ့ ႏို႔ပမာဏ၊ ႏို႔ မႈန္႔ပမာဏေတြကို တြက္ခ်က္ ၾကည့္မိပါတယ္။ ရလဒ္အေျဖက အမွန္တကယ္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက ႏြားမႀကီးေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္တဲ့ ႏို႔ ပမာဏထက္ ႏို႔မႈန္႔ထုတ္လုပ္မႈ ပမာဏက အရမ္းကိုျမင့္မားကြာ ျခားေနတာကို ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ေကာက္ခ်က္ကေတာ့ ေစ်း ကြက္ထဲမွာရွိတဲ့ ႏုိ႔မႈန္ေတြထဲမွာ အေရာအေႏွာတစ္ခုခု ပါေနၿပီဆို တာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ႏို႔မႈန္႔ေတြထဲ မွာဘာပါသလဲဆုိတာကို ရွာေဖြ ၾကတဲ့အခါ ပန္းကန္ခြက္ေယာက္ ေတြ ထုတ္လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ မယ္လမင္းပါ၀င္ေနတာကို ေတြ႕ ခဲ့ရပါတယ္။ ႏုိ႔မႈန္႔ထဲမွာပါတဲ့ သဘာ၀ဓာတ္ ပ႐ိုတင္း (Protein)ကို စမ္းသပ္ရာမွာ အသားဓာတ္ ရာခိုင္ႏႈန္းကို တိုက္႐ိုက္စမ္းသပ္ႏိုင္တာမဟုတ္ဘဲ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ (Nitrogen) ပါ၀င္မႈကိုသာ စစ္ေဆး တိုင္းတာျခင္းျဖစ္ၿပီး အဲဒီ တိုင္းတာလို႔ရလာတဲ့ ႏုိက္ထ႐ိုဂ်င္ ပမာဏကေနၿပီး အသားဓာတ္  ဘယ္ေလာက္ပါ၀င္တယ္ဆိုတာ ကို တြက္ခ်က္တာျဖစ္ပါတယ္။
အသားဓာတ္မွာ ႏုိက္ထ႐ို ဂ်င္ ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္ၿပီး မယ္ လမင္းမွာေတာ့ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ၆၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ မယ္လမင္းေရာထားတဲ့ ႏို႔မႈန္႔ထဲမွာ ႏို႔အနည္းငယ္(အသား ဓာတ္အနည္းငယ္) သာပါ၀င္ေပ မယ့္ ဓာတ္ခြဲခန္းမွာ စမ္းသပ္တဲ့ အခါ အသားဓာတ္ပမာဏ ျမင့္ ျမင့္မားမားရေစပါတယ္။ ရလဒ္ ကေတာ့ မယ္လမင္းကို ကေလး ငယ္ေတြရဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကေန မစြန္႔ထုတ္ႏိုင္ဘဲ အဆိပ္သင့္ရ တာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဲဒီလို ျပႆနာမျဖစ္မီ ေလးႏွစ္ အ တြင္း မယ္လမင္းေရာေႏွာထားတဲ့ ႏို႔မႈန္႔ေၾကာင့္ လံုေလာက္တဲ့ အသားဓာတ္မရရွိတဲ့အတြက္ ကေလးငယ္ ၁၂ ဦးဟာ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ၿပီး ေသဆံုးခဲ့ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
သင္ခန္းစာကေတာ့ (၁) အ စားအေသာက္ထဲမွာပါတဲ့ ေဘး ဥပဒ္ျဖစ္ေစတဲ့အရာ (Risk) ဆို တာ လြယ္လြယ္ေလးနဲ႔ မသိႏိုင္ပါ ဘူး။ (၂) သိတဲ့အခ်ိန္မွာ ေတာ္ ေတာ္ကေလး အခ်ိန္လြန္ေနပါၿပီ။ (၃) ၀ိသမေလာဘသားဆိုတာသူ တို႔ အက်ိဳးစီးပြားအတြက္ သိပၸံပညာကို အသံုးျပဳတဲ့အခါမွာပညာရွင္ေတြထက္ပိုၿပီး ဉာဏ္ေျပးပါတယ္။
(၃)
 အေမရိကန္ အေျခစိုက္ Cornocopia Institute က Mar- tha Rosenberg ရဲ႕ အဆုိအရ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက ႏြားၿခံနဲ႔ ၀က္ ၿခံစုစုေပါင္းရဲ႕ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ဟာ ထုတ္လုပ္မႈျမင့္မားဖို႔အတြက္ လူ႔က်န္းမာေရးအတြက္ အျငင္း ပြားစရာေကာင္းတဲ့ ေဆး၀ါးေတြ အသံုးျပဳ ထုတ္လုပ္ေနတာျဖစ္ တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ၾကက္ဆင္ ထုတ္လုပ္ေရးမွာလည္း အဲဒီလို ေဆး၀ါးေတြကို အသံုးျပဳေနတယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု ကေန အမဲသားမတင္သြင္းဖို႔ေတာင္းဆို ဆႏၵျပမႈေတြကို ေတာင္ကိုရီးယား၊ တိုင္ေပ အစရွိတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာ မၾကာခဏ ေတြ႕ရပါတယ္။အေၾကာင္းကေတာ့ အေမရိကန္က အသားစားႏြားေမြး ျမဴသူေတြဟာ ႏြားစာထဲမွာ ရက္တိုပမင္း(Rac-topamine)လို႔ေခၚတဲ့ ေဆး၀ါးကို ထည့္သြင္းေရာစပ္ ၾကလို႔ပါ။ အဲဒီေဆး၀ါးရဲ႕လုပ္ငန္းဟာ လူေတြစိတ္လႈပ္ရွားခ်ိန္မွာ ထြက္တဲ့ အဒ္ရီနလင္ (Adrenalin)  နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ ရက္တိုပမင္းဟာ အသားဓာတ္(ပ႐ုိတင္း) တည္ေဆာက္မႈကို ျမႇင့္တင္ေပးတာေၾကာင့္ ႏြားေတြမွာႂကြက္သားေတြ ပိုမိုႀကီးထြားလာပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ႂကြက္သားေတြကို အခ်ိန္ျပည့္လႈပ္ရွားေနေစတာေၾကာင့္ အသားထဲမွာ အဆီပါ၀င္မႈ ေလ်ာ့ နည္းပါတယ္။ ရလဒ္ကေတာ့ အစာနည္းနည္းနဲ႔ အသားပိုမို ထုတ္လုပ္ႏုိင္ၿပီး အက်ိဳးအျမတ္ ပိုရွိတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ရက္တိုပမင္းေကြၽးထားတဲ့ ႏြားကထုတ္လုပ္တဲ့ အမဲသားမွာ အဲဒီ ရက္တိုပမင္းေဆး ႂကြင္းေတြက်န္ ေနၿပီး စားသံုးသူမွာ ေခါင္းကိုက္ တာ၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္တာ၊ အိပ္ မေပ်ာ္တာ၊ ႂကြက္သားေတြ မလို အပ္ဘဲ လႈပ္ရွားေနတာ စတာေတြကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
 အေမရိကန္အစား အ ေသာက္ ေဘးကင္းလံုၿခံဳေရးစင္ တာ (Center for Food Safety- CFS) နဲ႔ တိရစၧာန္မ်ားဥပေဒအရ အကာအကြယ္ေပးေရး ရန္ပံုေငြ အဖဲြ႕ (Animal Legal Defense Fund-ALDF) တို႔အေနနဲ႔ ၂၀၁၃ ႏွစ္ကုန္ပိုင္းမွာ အေမရိကန္ အ စားအေသာက္နဲ႔ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲ ေရးအဖဲြ႕ (FDA) ကို တရားစြဲခဲ့ပါ တယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ရက္ တိုပမင္းရဲ႕ လူသားေတြအေပၚ ဆိုးက်ိဳးသက္ေရာက္မႈနဲ႔ ပတ္ သက္တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္ ေတြကို ထိမ္ခ်န္ခဲ့လို႔ျဖစ္ပါတယ္။ လူသားေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ရာမွာ လူ ေျခာက္ဦးနဲ႔ပဲ စမ္းသပ္ခဲ့တာျဖစ္ ၿပီး အားလံုးဟာ က်န္းမာသန္စြမ္း ၿပီး အသက္ ၂၁ ႏွစ္ေအာက္လူျဖဴ ေတြျဖစ္ၾကပါတယ္။ အဲဒီထဲက တစ္ေယာက္ဟာ စမ္းသပ္မႈ အ ေစာပိုင္းကာလမွာပဲ ဆိုးရြားတဲ့ လကၡဏာေတြ ေပၚလာခဲ့တာ ေၾကာင့္ စပ္းသပ္မႈကို ရပ္တန္႔ခဲ့ရ ပါတယ္။ က်န္တဲ့လူငါးဦးမွာ လကၡဏာဆိုးဆိုးရြားရြား မျပခဲ့တဲ့ အတြက္ FDA က ရက္တိုပမင္းကို တိရစၧာန္မွာအသံုးျပဳခြင့္ေပးခဲ့ပါ တယ္။ တကယ္ေတာ့ ဒီစမ္းသပ္မႈ ဟာ အသက္အရြယ္မ်ိဳးစံု၊ လူမ်ိဳး ေပါင္းစံု၊ က်န္းမာေရးအေျခအေန မ်ိဳးစံုကို ကိုယ္စားမျပဳႏိုင္ဘဲဘက္ လိုက္မႈ မကင္းတဲ့ စမ္းသပ္မႈျဖစ္ခဲ့ တာပါ။
ရရွိတဲ့သင္ခန္းစာကေတာ့ (၁) ေစ်းႏႈန္းက ျဖစ္သင့္ျဖစ္ထုိက္ တာထက္ ေလ်ာ့နည္းေနမယ္ဆို ရင္ သဘာ၀မက်တဲ့၊ တစ္နည္း အားျဖင့္ စားသံုးသူကို ဒုကၡေပး ႏိုင္တဲ့ ေဆး၀ါး၊ ဓာတုပစၥည္းစ တာေတြ အသံုးျပဳထားႏိုင္ပါတယ္။ (၂) စမ္းသပ္မႈရလဒ္ေတြ၊ သုေတ သနေတြ႕ရွိခ်က္ေတြ၊ကိန္းဂဏန္း အခ်က္အလက္ေတြနဲ႔ ဘယ္လိုပဲ သက္ေသျပျပ ရမ္းၿပီးမယံုသင့္ပါ ဘူး။ သုေတသနလုပ္ငန္းေတြမွာ ဘက္လိုက္မႈ (Bias) ရွိႏိုင္ပါ တယ္။ (၃) ႏိုင္ငံႀကီးပဲဆိုၿပီး အ ထင္မႀကီးသင့္ပါဘူး။ နည္းပညာထြန္းကားေလေလ၊ တီထြင္ႏိုင္ေလေလ၊ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမႇင့္တင္လာေလေလ မလိုလားအပ္တဲ့ဆိုးက်ိဳးပိုလာႏိုင္ေလေလျဖစ္ပါတယ္။
(၄)
အစိုးရသစ္အေနနဲ႔ ႏိုင္ငံသူ ႏိုင္ငံသားေတြရဲ႕ အေျခခံစား၀တ္ ေနေရးသက္သာေခ်ာင္ခ်ိေရး၊ အ ဆင္ေျပေခ်ာေမြ႕ေစေရးတို႔အ တြက္ စဥ္းစားၿပီး ကုန္ေစ်းႏႈန္း က် ဆင္းေရးအတြက္ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ နည္း လမ္းေတြကို စဥ္းစားေနၾကမွာ အမွန္ပါပဲ။ ဥပမာတစ္ခုအေနနဲ႔ ၾကက္သားတစ္ပိႆာကို ၃,၅၀၀ က်ပ္နဲ႔ ေရာင္းခ်ႏိုင္ဖို႔ အတြက္ ျပည္ပကေန ေအးခဲၾကက္သား ေတြတင္သြင္းဖို႔ ရန္ကုန္တိုင္းေဒ သႀကီးအစိုးရက စဥ္းစားေနၿပီး ျပည္ေထာင္စုအစိုးရအဖဲြ႕ကို တင္ ျပဖုိ႔ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္ေနတယ္ဆုိ တဲ့ သတင္းကို သတင္းစာနဲ႔ စာ နယ္ဇင္းေတြမွာ မၾကာေသးမီက ဖတ္ရပါတယ္။ အစိုးရသစ္အေန နဲ႔ ျပည္သူ႔မ်က္ႏွာကို ၾကည့္ၿပီး ေဆာင္ရြက္တဲ့ ကိစၥမို႔ ကန္႔ကြက္ ဖို႔ အေတာ္ခက္ေပမယ့္ ျပည္တြင္း ၾကက္ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းေတြကို ရပ္ဆုိင္းၿပီး ေရရွည္မွာ ၾကက္သား ထုတ္လုပ္ႏိုင္တဲ့ အေျခအေနမရွိ  ေတာ့ဘဲ ျပည္ပကိုအားကိုးရတဲ့ အေျခအေနမ်ိဳး ျဖစ္မွာကိုေတာ့ ေမြးျမဴေရးပညာရွင္ေတြ၊ ေမြးျမဴ ေရးသမားေတြက စိုးရိမ္ေနၾက တာကို ထည့္သြင္းစဥ္းစားေပးေစ လိုပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ အ စားအေသာက္ ေဘးကင္းလံုၿခံဳမႈ ႐ႈေထာင့္ကလည္း မျဖစ္မေနထည့္သြင္းစဥ္းစားေပးဖို႔ အႀကံျပဳ တုိက္တြန္းပါရေစ။။
LINE it!

No comments: