Sunday, February 7, 2016

အဆိပ္ေျပေစမည့္ တြဲဖက္အစားအစာမ်ား

အဆိပ္ေျပေစမည့္ တြဲဖက္အစားအစာမ်ား မိမိတို့ေနစဥ္ စားေသာက္ေနၾကတဲ့ အစားအစားေတြထဲမွာ အာဟာရကို ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသလို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အရာမ်ားလည္း ပါ၀င္ေနၾကပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ မိမ္ိတို့ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကတဲ့ အီၾကာေကြးထဲကို ၾကြတ္ရြေနေအာင္ ေက်ာက္က်ဥ္တို့လုိ၊ ဆိုဒါတို့လိုဟာေတြ ထည့္ထားသည့္အတြက္ Aluminum ဓါတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကို ေသေစႏိုင္ျပီး မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ့တဲ့ေစသလို လူ့ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစပါတယ္။ ၄င္းအလူမီနမ္ဓါတ္ကို ေျခဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ပဲႏို့ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ ထို့ေၾကာင့္ ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ားမွာ ပဲႏို့နဲ့အီၾကာေကြးကို အျမဲ တြဲေရာင္းေပးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ငပိရည္ႏွင့္တို့စရာေတြထဲမွာလည္း အခ်ဥ္ေဖာက္ထားသည့္ ကတက္ခ်ဥ္၊ မုန္လာခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ သရက္ခ်ဥ္စတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာစတဲ့ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ အဲဒီအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ဓါတ္ကို ပယ္ဖ်က္ေပးႏိုင္တာက ကီ၀ီသီးတို့လို ဗီတာမင္စီျပည့္၀တဲ့ အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို တြဲဖက္၍ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ၄င္းအစားအစာတို့တြင္ ပါ၀င္ေသာ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။ (၁) အသားကင္မ်ားစားလွ်င္ အစာအိမ္ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ သံပုရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး စားပါ။ Cellulose ဓါတ္ျပည့္၀တဲ့ ကန္စြန္းဥဖုတ္ (သို့) စိမ္းစားဥကို စားေပးပါ။ (၂) အဆီအဆိမ့္မ်ားလြန္းေသာ ဒံေပါက္၊ ေထာပတ္ထမင္း၊ ၾကက္ဆီထမင္းတို့ကိုမစားမီ အနားမွာ ခ်ေပးထားတဲ့ ပူစီနံ ၃ရြက္ခန့္ကို အရင္ဝါးစားျပီးမွ ထမင္းစားပါ။ အဆိပ္အေတာက္ ကင္းေစပါမည္။ (၃) လက္ဖက္စားျပီး အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္မျဖစ္ေအာင္ လွ်က္ဆားေဆး၊ မဟာေျဖေဆးတို့လုိ ဗမာေဆးမ်ားကို အနည္းငယ္မွ် စားျပီး ေရေႏြးေသာက္လိုက္ပါ။ (၄) မွ်စ္ခ်ဥ္သုပ္၊ မွ်စ္ခ်င္ဟင္း၊ မွ်စ္ခ်င္တို့ုစရာတို့ကို စားေတာ့မယ္ဆိုလွ်င္ သံပုရာသီး အနည္းငယ္မွ် ညွစ္ထည့္ပါ။ သို့မဟုတ္ စားျပီးလွ်င္ သံပုရာရည္ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ပယ္ေပ်ာက္ေစမည္။ (၅) ေဆးဘဲဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုစားျပီးလွ်င္ ခဲဓါတ္မ်ားပ်က္ပယ္သြားေအာင္ ပဲျပား (သို့) တုိ့ဟူးကို စားေပးပါ။ (၆) အီၾကာေကြးစားျပီးလွ်င္ မွတ္ဉာဏ္ခ်ိဳ့ယြင္းေစတဲ့ဓါတ္မ်ားပယ္သြားေအာင္ Lecithin ဓါတ္ျပည့္၀တဲ့ ပဲႏို့ရည္ပူပူေလး ေသာက္ေပးပါ။ (၇) ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္ဆားနယ္ေျခာက္၊ ငါးေျခာက္တို့ကို စားျပီးလွ်င္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္မ်ား ပယ္သြားေအာင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ေသာက္ေပးပါ။ (၈) ခ်ဥ္ဖတ္အမ်ိဳးမ်ိဳးစားျပီးလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ဆီးလမ္းေၾကာင္း မပ်က္စီးေအာင္ ဗီတာမင္စီျပည့္၀တဲ့ကီ၀ီသီးကို စားေပးပါ။ (၉) ေဟာ့ေပါ့ (Hot pot) စားျပီးလွ်င္ အစာအိမ္ျပြန္လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ခံတြင္းကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ အပူဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူေျခပ်က္ေပးႏိုင္တဲ့ ကြ်ဲေကာသီးကို စားေပးပါ။ လူတိုင္းလူတိုင္း အနာေရာဂါကင္းရွင္း၍ က်န္းမာစြာ ေနႏိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို) ကိုးကား - နကၡတၱေရာင္ျခည္၊ Jin Li Chao ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ - ပူတာအို .

No comments: