မႏၲေလးတိုင္း စဥ့္ကိုင္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း တစ္ေက်ာင္းတြင္ ဇူလိုင္ ၁၉ ရက္က ဝါဆိုသကၤန္းကပ္သည့္ အလွဴမွ ေကြၽးသည့္ ၾကက္သားဒံေပါက္မ်ား စားသံုးမိရာမွ လူ ၁၄၀ ခန္႔ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ပြားခဲ့သည္။ ဇူလိုင္ ၁၇ ရက္က ရခိုင္ျပည္နယ္ မင္းျပားၿမိဳ႕ရွိ မင္းဘာႀကီးရပ္ကြက္ အတြင္း ေရာင္းခ်သည့္ ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွ ထမင္းေၾကာ္ စားမိေသာ လူ ၆၀ ေက်ာ္ အစာအဆိပ္သင့္၍ အေရးေပၚ ေဆး႐ံုတင္ခဲ့ရသည္။
ထုိ႔အျပင္ ရွမ္းျပည္နယ္(အေရွ႕ပိုင္း) က်ိဳင္းတံုၿမိဳ႕နယ္ရွိ ေက်းရြာတစ္ရြာတြင္လည္း ဇူလိုင္ ၁၁ ရက္က မူလတန္းေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေျခာက္ဦး အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ပြားခဲ့သည္။ အလားတူ ရန္ကုန္တြင္လည္း ဇူလိုင္ ၁၃ ရက္က အစာ အဆိပ္သင့္သည့္ လကၡဏာျဖင့္ အသက္(၄)ႏွစ္အရြယ္ ကေလးငယ္တစ္ဦး ေသဆံုးခဲ့သည္။ အဆိုပါျဖစ္စဥ္၌ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးဦးစီးဌာန (ရန္ကုန္တုိင္း)က ေရာင္းခ်သည့္ စားေသာက္ဆုိင္ႏွင့္ လူနာ၏အိမ္ကို စစ္ေဆးေနဆဲ ျဖစ္ၿပီး တိက်သည့္ အေျဖမထြက္ေသးေၾကာင္း သိရသည္။ လူနာေသဆံုးမႈကို ရင္ခြဲစစ္ေဆး ထားေသာ္လည္း အေျဖမရေသးသျဖင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ အေၾကာင္းရင္းကို မွတ္ခ်က္ မေပးႏိုင္ေသးေၾကာင္း ရန္ကုန္ ကေလးေဆး႐ံုမွ ေဆး႐ံုအုပ္ႀကီး ေဒါက္တာစုစုေဒြးက ဆိုသည္။
‘‘အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းက ႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္။ ေရာဂါပိုးေၾကာင့္ျဖစ္တာ ရွိတယ္။ ေနာက္ အစားအေသာက္ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါသြားတာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္တာက ခ်က္ခ်င္းမျဖစ္ဘူး။
ေရာဂါပ်ိဳးရက္ ရွိတယ္။ ေရာဂါပ်ိဳးရက္ၿပီးမွ လကၡဏာ ျပလာတယ္။ ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆး အႂကြင္းအက်န္ပါတဲ့ အစာကို စားမိလို႔ျဖစ္တာက နာရီပိုင္းအတြင္းမွာ လကၡဏာျပတယ္’’ဟု ရန္ကုန္တုိင္း ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန ဦးစီးမွဴး ေဒါက္တာဝင္းလြင္က ေျပာသည္။
အစာအဆိပ္ ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အေၾကာင္းရင္းမ်ားမွာ အစားအစာထဲတြင္ ဗက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ ပ႐ိုတိုဇိုးဝါးပိုး တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ပါေနလွ်င္ ယင္းအစားအေသာက္ကို ကိုင္တြယ္ ခ်က္ျပဳတ္ရာ၌ အဆင္မသင့္ ပါကလည္း
ျဖစ္ပြားႏုိင္သည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမ်ားေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ႏုိင္ၿပီး ယင္းပိုးသည္ ပူေလာင္ၿပီး စိုထုိင္းစ အေျခအေနကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည္။
‘‘အစားအေသာက္ တစ္ခုကို စားမယ္ဆိုရင္ သူ႔ရဲ႕ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔အရသာ၊ ႐ုပ္ဂုဏ္သတိၱပ်က္ရင္ မစားပါနဲ႔။ အိမ္မွာ ဟင္းက်န္ရွိေနရင္ ေႏႊးလိုက္တယ္။ အနံ႔ေလး ေျပာင္းေနတာကို ေႏႊးလိုက္တာ ေကာင္းမယ္ဆိုၿပီး ကိုယ္က ရလိုရျငား ျပဳျပင္ၾကည့္ လိုက္တဲ့အခါမွာ အစားအစာထဲ ေရာက္ေနတဲ့ ပိုးက မေသဘဲ သူလိုခ်င္တဲ့ အပူခ်ိန္ရသြားၿပီး ပိုးက ပိုေပါက္ပြားလာတယ္။ ဒီအစာကို စားမိတဲ့သူက အစာအဆိပ္သင့္မွာပဲ’’ဟုေဒါက္တာဝင္းလြင္
က ေျပာသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ရက္လြန္ အစားအစာႏွင့္ သိုးေနသည့္ ထမင္း၊ ဟင္းမ်ားစားသံုးျခင္း၊ မသန္႔ရွင္းေသာ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား စားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ လိုအပ္သည္။ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းမ်ား၊ မက်က္တက်က္ ခ်က္ျပဳတ္ ထားေသာ အသားႏွင့္ ပင္လယ္စာမ်ား၊ အမွည့္လြန္ အသီးမ်ားႏွင့္ မသန္႔ရွင္းေသာ အိုးခြက္ပန္းကန္မ်ား၊ မသန္႔ရွင္းေသာ လက္ျဖင့္ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ျခင္းမ်ားသည္ ေရာဂါပိုးဝင္ေရာက္၍ အစာအဆိပ္သင့္ ႏုိင္သျဖင့္ အထူးေရွာင္ၾကဥ္ရန္ လိုသည္။
အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္ကိုင္တြယ္သူ၏ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရးႏွင့္ လက္သန္႔ရွင္းေရး သည္လည္း အေရးႀကီးလွသည္။ ေတာရြာမ်ားတြင္ အလွဴမဂၤလာပြဲ လုပ္ပါက မိသားစုအားလံုးကို မီးခိုးတိတ္ ေကြၽးေမြးၾကသည္။ သို႔ေသာ္အစားအစာ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္သည့္ ပံုစံ၌ လက္အိတ္၊ ေခါင္းေဆာင္းမပါဘဲ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ေလ့ ရွိၾကသည္။ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ မသန္႔ရွင္းသည့္ အက်ိဳးဆက္ေၾကာင့္ လူရာႏွင့္ခ်ီၿပီး အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္ပြားတတ္သည္။
‘‘အစားအေသာက္ ကိုင္တြယ္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့သူရဲ႕ သန္႔ရွင္းမႈက အေရးႀကီးတယ္။ မျပင္ဆင္ခင္မွာ လက္ကို ဆပ္ျပာနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးရမယ္။ ျပည္တည္နာရွိရင္ အစားအေသာက္ ျပင္ဆင္တာေတြ မလုပ္ရဘူး။ ႏွာေစး၊
ေခ်ာင္းဆိုး ျဖစ္ေနရင္ မကိုင္တြယ္ဖုိ႔ လိုတယ္။ ေရာဂါပိုးပါသြားရင္ ပိုးက အစားအစာထဲမွာ ပြားၿပီး အဆိပ္ထုတ္တယ္။ အဲဒီအစာကို စားမိတဲ့အခါ အစာအဆိပ္သင့္မႈ ျဖစ္မယ္’’ဟု ေဒါက္တာဝင္းလြင္က ရွင္းျပသည္။
ထို႔ျပင္ လမ္းေဘး အစားအစာမ်ား၏ သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္းသည္လည္း အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း အႏၲရာယ္ကို လက္ယပ္ေခၚယူ ေနျပန္သည္။ ခ်က္ျပဳတ္ေရာင္းခ်ရာတြင္ အသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြးႏွင့္ ဓာတုဆိုးေဆးကင္းစင္မႈ၊ ကိုင္တြယ္ခ်က္ ျပဳတ္ေရာင္းခ်သူ၏ ေရာဂါကင္းရွင္းမႈ၊ အသံုးျပဳမည့္ေရ၏ သန္႔ရွင္းမႈ စသည့္ အခ်က္မ်ားက က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မႈကို ေမးခြန္းထုတ္ေနသည္။
‘‘ဗဟိုအမ်ိဳးသမီး ေဆး႐ံုနားက ႀကံရည္ဆိုင္က ႀကံရည္ကို အိုဂ်ီအစ္မတစ္ေယာက္က ေန႔တိုင္း ေသာက္တယ္။ ေရာင္းတဲ့သူရဲ႕ လက္မွာ ဝဲေတြနဲ႔။ ယင္ေကာင္ေတြ နားေနတဲ့ ႀကံေခ်ာင္းႀကီးကို စက္ထဲထည့္ခါနီးမွာ
ေရနဲ႔ေလာင္းတယ္။ ေရခဲတံုးႀကီးကို လမ္းေဘးမွာ ဒီအတိုင္း ခ်ထားတာ။ ေရခဲတံုးကို ခြဲမယ္ဆိုမွ အဲဒီနားမွာ အိပ္ေနတဲ့ ေခြးကို ေမာင္းထုတ္ လိုက္တယ္။ ႀကံရည္စက္ကို ဖြင့္လိုက္ေတာ့ စက္ေပၚမွာ နားေနတဲ့ ယင္ေကာင္ေတြ ပ်ံသြားတယ္။ ညႇစ္ၿပီးရလာတဲ့ ႀကံရည္ကို ေရစစ္တစ္ခု ခံထားတဲ့ ခြက္ထဲ ထည့္လိုက္တယ္။ ႀကံရည္က ခြက္ျပည့္ဖို႔ နည္းနည္း လိုေနေတာ့ ဝဲစြဲေနတဲ့ လက္နဲ႔ ႀကံရည္ဖတ္ကို ညႇစ္ခ်လိုက္တယ္’’ဟု မသန္႔ရွင္းသည့္ ႀကံရည္
တစ္ခြက္ ထြက္လာပံုကို သားဖြားမီးယပ္ အထူးကုဆရာဝန္ႀကီး တြဲဖက္ပါေမာကၡ ေဒါက္တာစိုးလြင္က ေျပာျပသည္။
လမ္းေဘးေစ်းသည္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္သည့္ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ ေရာင္းခ်ရန္ ပညာေပးမႈပိုင္းတြင္ အားနည္းေနေသးေၾကာင္း ေဒါက္တာဝင္းလြင္က ဆိုသည္။ လမ္းေဘး ေစ်းသည္မ်ားအား ပညာေပးရာတြင္ က်န္းမာေရးဌာန တစ္ခုတည္းမကဘဲ ၿမိဳ႕ေတာ္စည္ပင္ႏွင့္ ႏွီးႏႊယ္သည့္ ဌာနဆိုင္ရာမ်ား၊ အရပ္ဘက္စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အဖြဲ႕အစည္းမ်ား၊ ရပ္ကြက္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးမ်ားႏွင့္ ျပည္သူမ်ား ပူးေပါင္းပါဝင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ၎က ဆိုသည္။ စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ လမ္းေဘး အစားအေသာက္မ်ား၏ အႏၲရာယ္ကို သိရွိၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္သည့္ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးရန္ လိုအပ္လွသည္။
အကယ္၍ အစာစားသံုးၿပီးေနာက္ မိနစ္ပိုင္းမွ ရက္ပိုင္းအတြင္း အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း လကၡဏာမ်ား ခံစားရပါက နီးစပ္ရာ ေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းမ်ားသို႔ အျမန္ဆံုး သြားေရာက္ ကုသရန္ လိုအပ္သည္။ အစာအဆိပ္သင့္ပါက မူးေဝျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ အရည္ဝမ္းသြားျခင္း၊ ဖ်ားျခင္း၊ ကိုယ္လက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ မ်က္စိျပာေဝျခင္း စသည့္ လကၡဏာမ်ား ခံစားရတတ္သည္။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္
မ်ားျခင္း၊ သတိလစ္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပြားၿပီး အသက္ဆံုး႐ႈံး ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ နီးစပ္ရာ က်န္းမာေရးဌာနမ်ားတြင္ ခ်က္ခ်င္း ေဆးကုသမႈ ခံယူသင့္သည္။
အစာအဆိပ္သင့္ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ရန္မွာ သန္႔ရွင္း လတ္ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးႏွင့္ အသားမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ၿပီး ရက္လြန္ အစားအစာမ်ား၊ ပုပ္သိုးေနသည့္ အစားအစာႏွင့္ အမွည့္လြန္ေနသည့္
သစ္သီးမ်ား၊ သံေခ်းတက္ ပံုပ်က္ေနေသာ စည္သြတ္ဘူးမ်ားကို စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ လိုအပ္သည္။ အိမ္သာ အသံုးျပဳၿပီးခ်ိန္ႏွင့္ အစားမစားမီ၌ လက္ကို ဆပ္ျပာျဖင့္ ေသခ်ာ ေဆးေၾကာရန္၊ အသီးအရြက္ႏွင့္ သားငါး မ်ားကို က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရန္ လိုအပ္သလို လတ္တေလာ မစားျဖစ္ေသးပါက ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ အပူခ်ိန္ ၅ ဒီဂရီေအာက္၌ သိမ္းဆည္း သိုေလွာင္ ထားရန္ႏွင့္ ျပန္လည္ စားသံုးမည္ ဆိုပါက အပူခ်ိန္ ၆၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အထက္၌ ျပန္ေႏႊး၍ စားသံုးရန္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနက သတိေပးထားသည္။
‘‘အသားငါး လွီးျဖတ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ ဓားနဲ႔ စဥ္းတီတံုးေတြကို သတ္သတ္စီ ခြဲျခား အသံုးျပဳဖို႔ လိုတယ္။ ေရဘံုပိုင္၊ ေရနဲ႔ အသားငါးေတြကို ဒီအတုိင္း ေဆးခ်တာမ်ိဳး မလုပ္ရဘူး။ ေရဇလံုထဲ ထည့္ၿပီးမွ ေဆးရမယ္။ မီးဖိုေခ်ာင္ကိုလည္း သပ္ရပ္ သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားရမယ္’’ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေက်ာ္စြာဦးက ေျပာသည္။
ႂကြက္ႏွင့္ ယင္မ်ား မခိုေအာင္းႏိုင္ေစရန္ မီးဖိုေခ်ာင္ကို သန္႔ရွင္းသပ္ရပ္စြာ ထားသင့္ၿပီး စားႂကြင္းစားက်န္မ်ား ထည့္ထားေသာ အမိႈက္ပံုးကို သန္႔ရွင္းသပ္ ရပ္စြာထားရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ လူနာမ်ား အေနျဖင့္ အစားအစာမ်ား ကိုင္တြယ္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မျပဳရန္ ႏွင့္ အမ်ိဳးအမည္မသိေသာ၊ မစားေသာက္ဖူးေသာ မိႈ၊ သစ္သီးသစ္ဖုႏွင့္ ပင္လယ္စာမ်ားကို သတိထား၍ စားေသာက္သင့္ေၾကာင္း ဗဟိုကူးစက္ေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ေရး
ဌာနခြဲ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမွ သိရသည္။
No comments:
Post a Comment