‘‘အခုေခတ္မွာ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရတာ ဇိမ္ မရွိလိုက္တာ’’ လို႔ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ေရာက္ တိုင္း ကြၽန္မ အၿမဲလိုလိုေတြးေနမိ ၿပီး စိတ္ေတြက အတိတ္ဆီကို ေျခဦးလွည့္လွည့္ေနမိေတာ့တာ ပါပဲ။ ပိုက္ဆံေပးေသာက္ရတာ ခ်င္းအတူတူ တစ္ေခတ္တစ္ခါက လက္ဖက္ရည္ဆုိင္မွာ လက္ဖက္ ရည္ေသာက္ရတဲ့ အရသာကို ပို ၿပီး လြမ္းဆြတ္မိ၊ တမ္းတမိတတ္ တာကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ ထုိင္တိုင္း ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ခံစားမႈ ပါ။ အခုေခတ္မွာေတာ့ လက္ဖက္ ရည္ဆိုင္ေတြမွာ လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္ကို နားေအးပါးေအးနဲ႔ ေသာက္ခြင့္ရတဲ့ အခြင့္အေရးက ရွားရွားပါးပါးျဖစ္လို႔ေနပါၿပီ။
လြန္ခဲ့တ့ဲ ႏွစ္ ၃၀ ေက်ာ္ကာ လေတြတုန္းက ကြၽန္မတို႔ဆီမွာ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ယဥ္ေက်းမႈ ေတြ အထြန္းကားဆံုးအခ်ိန္လို႔ပဲ ဆိုရမွာပါ။ အခုေခတ္လို အလုပ္ အကိုင္အခြင့္အလမ္းေတြက မ ေပါမ်ားေသး၊ စက္မႈဇုန္ေတြက လည္း မရွိၾကေသးဆိုေတာ့ လူ ႀကီး၊ လူငယ္အေတာ္မ်ားမ်ားပဲ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ထုိင္တတ္ၾက တယ္။ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ထိုင္ၾက တဲ့ ယဥ္ေက်းမႈေတြ ထြန္းကားခဲ့ ၾကတယ္။
အဲဒီေခတ္က လက္ဖက္ရည္ ဆိုင္ေတြက မ်ားေသာအားျဖင့္ လက္ဖက္ရည္တစ္မည္တည္းကို သာ အဓိကအားထားၿပီး ေရာင္းၾကတယ္။ လက္ဖက္ရည္ကို ေကာင္းသထက္ေကာင္းေအာင္ အာ႐ံုစိုက္ၿပီး ေရာင္းၾကတယ္။ လက္ဖက္ရည္ေကာင္းေကာင္း ေဖ်ာ္တတ္တဲ့ ေဖ်ာ္ဆရာကိုလည္း လခေကာင္းေကာင္းေပးၿပီး ငွားတတ္ၾကတယ္။ လက္ဖက္ရည္ နဲ႔ တြဲဖက္စားရတဲ့ မုန္႔ေတြလည္း စံုစံုလင္လင္ရွိၾကတယ္။ နံျပား၊ အီၾကာေကြး၊ စမူဆာ၊ ပလာတာ၊ ေပါင္မုန္႔၊ ပဲမုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ပူတင္း၊ခါဂ်ာမုန္႔ စသျဖင့္ မုန္႔ဆရာေတြ ကိုလည္း လခေပးငွားထားၾက တယ္။
လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ေတြက လည္း ေပါမ်ားၾကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ေကာင္း႐ံုနဲ႔တင္ မရေတာ့ဘဲ ေရေႏြးၾကမ္းလည္း ေကာင္းမွ၊ မုန္႔လည္းေကာင္းမွ၊ ဆုိင္ရွင္နဲ႔ စားပြဲ ထိုးေတြရဲ႕ဆက္ဆံေရးလည္း ေကာင္းမွ ကိုယ့္ဆုိင္က ေရာင္း ေကာင္းတာမို႔၊ ဆုိင္ရွင္နဲ႔ စားပြဲ ထိုးေတြရဲ႕အေျပာခ်ိဳခ်ိဳ၊ အၿပံဳးခ်ိဳ ခ်ိဳေတြကလည္း ေဖာက္သည္မ်ား လာေအာင္ ဆြဲေဆာင္နည္းတစ္ခု ပါပဲ။ စားပြဲထုိးေတြရဲ႕ဆက္ဆံ ေရးညက္ေညာမႈက လက္ဖက္ ရည္ဆိုင္ေတြမွာ အခရာအက်ဆံုး ေခတ္တစ္ခုအျဖစ္ တစ္ခ်ိန္က ရွိခဲ့ၾကတယ္ဆိုရင္ အခုေခတ္ေႏွာင္း လူေတြ ယံုပါ့မလားမသိေနာ္။
ေရွးေရွးက လူေတြ အစြဲအ လမ္းပိုႀကီးတတ္ပံုမ်ား အခုေခတ္ ကေလးေတြသိရင္ ရယ္ၾကမလားပဲ။ ကိုယ္နဲ႔ အဆင္ေျပတဲ့ဆိုင္၊ ကိုယ္ေသာက္ေနတဲ့ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ကေန တျခားဆိုင္ကို ေျပာင္းေသာက္ဖို႔ဆိုတာ၊ တျခား ဆိုင္ကို ေျခဦးလွည့္ဖို႔ဆိုတာကို ကိုယ့္ဘာသာ အျပစ္တစ္ခုလို ခံယူမိၿပီး သစၥာေဖာက္သူႀကီးအ ျဖစ္ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္သမုတ္ေတာ့ တာ။
အင္း...အခုေခတ္လို အၿမီး က်က္အၿမီးစား၊ ေခါင္းက်က္ ေခါင္းစားဆိုတဲ့ အေတြးအေခၚရွင္လူတန္းစားေတြ ေပါေပါမ်ားမ်ား မရွိၾကေသးတာနဲ႔တူပါရဲ႕။
အဲဒီေခတ္က ေျမေစ်းေတြ လည္း သိပ္မတက္ေသးေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေတြက ၿခံဝင္း က်ယ္က်ယ္၊ အရိပ္အာဝါသ ေကာင္းေကာင္းရွိၾကတယ္။ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ဖြင့္ဖို႔ အရင္း အႏွီးမ်ားမ်ားမလို။ ကက္ဆက္ ေသတၱာလို႔ေခၚတဲ့ အင္ပလီဖိုင္ ယာရယ္၊ ေဆာင္းေဘာက္ႏွစ္လံုး ရယ္ရွိရင္ ရၿပီ။ ၿခံဝုိင္းထဲမွာ ရြက္ ဖ်င္တဲတစ္လံုးထိုးၿပီး စားပြဲပုက ေလးေတြ သစ္ပင္ရိပ္ေအာက္မွာ ဟိုတစ္စု၊ ဒီတစ္စုခ်ေပးထားရင္ လက္ဖက္ရည္တစ္ဆုိင္ျဖစ္သြား ၿပီ။ တျခားအဖိုးတန္ပစၥည္းေတြ၊ အေဆာင္အေယာင္ေတြ ဘာမွ မလို၊ ဘာမွ မရွိ။ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္မွာ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရင္း စာအုပ္တစ္အုပ္ကို ေအးေအးေဆးေဆး ထုိင္ဖတ္ေနလို႔ရတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ စကားေတြ ေဖာင္ဖြဲ႕ၾက၊ ျငင္းၾကခုံၾက၊ စာ အေၾကာင္း ေဆြးေႏြးလို႔ရတယ္။ ကက္ဆက္ထဲက သီခ်င္းေတြကို နားဆင္ရင္း ခံစားမႈေတြေပါင္းကူး လို႔ရတယ္။ ကဗ်ာတစ္ပုဒ္ရဲ႕အစ၊ စာတစ္ပုဒ္ရဲ႕အစကို ဖန္တီးမိၿပီး စိတ္ကူးထဲမွာ လူကိုယ္တုိင္ကဗ်ာ တစ္ပုဒ္၊ စာတစ္ပုဒ္ျဖစ္သြားလို႔ လည္းရတယ္။
အဲဒီလို တစ္ေခတ္တစ္ခါက လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ေလးေတြမွာ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရတဲ့ အရ သာကို မက္မက္ေမာေမာရင္ခုန္ ခဲ့ၾကတယ္။ ႏွစ္သက္ခံုမင္စြာ တန္ဖိုးထားၿပီး စြဲစြဲလမ္းလမ္းျဖစ္ ခဲ့ၾကတယ္။
အခုေခတ္မွာက်ေတာ့ အိမ္ ၿခံေျမေစ်းေတြက ေျမာက္ေန ေတာ့ အိမ္လခေတြ၊ ဆိုင္ခန္းခ ေစ်းေတြကလည္း ႀကီးလာၿပီ။ လက္ဖက္ရည္ တစ္မ်ိဳးတည္း ေရာင္း႐ံုနဲ႔ ဆိုင္လခကို မေပးႏုိင္ ၾကေတာ့။ ဆိုင္လခကာမိေအာင္ တျခားအစားအစာေတြနဲ႔ တြဲ ေရာင္းမွ တြက္ေျခကိုက္ၾကေတာ့ တယ္။ ေစ်းကြက္စီးပြားေရးအရ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္သက္တမ္း ရွည္ရွည္ဖြင့္ႏိုင္ဖို႔က အရင္းအႏီွး မ်ားမ်ားရွိမွ ရေတာ့တယ္။ အရင္း အႏွီးမ်ားမ်ား၊ အလုပ္သမားအင္ အားမ်ားမ်ား သံုးရတယ္။ ဆိုင္ကို လည္း သားသားနားနားျပင္ဆင္ ၾကရတယ္။ တစ္ခ်ိန္တုန္းကလို ခံုၾကမ္းကေလးေတြနဲ႔ ျဖစ္သလို ဆိုင္ခင္းလို႔မရေတာ့။ လူဝင္ဆံ့သ ထက္ဆံ့ေအာင္ ဆိုင္အျပည့္ စားပြဲေတြ ခင္းၾကတာ။ တစ္စားပြဲနဲ႔တစ္စားပြဲက ပူးပူးကပ္ကပ္၊ က်ဥ္းက်ဥ္းက်ပ္က်ပ္။
အစားအေသာက္ေတြက လည္း အစံုအလင္။ ထမင္းနဲ႔ဟင္း၊ တ႐ုတ္အစားအစာ၊ ယိုးဒယားအ စားအစာ၊ ရွမ္းအစားအစာ၊ ရခိုင္ အစားအစာ၊ အိႏၵိယအစားအစာ တစ္ဆုိင္တည္းမွာပဲ အစားအ ေသာက္ေတြ စံုေနေအာင္ရေနၿပီ။ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ တြဲဖက္စားစရာ ေတြကလည္း မ်ားသထက္မ်ား လာၾကၿပီ။ ေျပာရရင္ေတာ့ တစ္ ဆိုင္တည္းမွာပဲ အားလံုးရ၊ အား လံုးရွိေနတဲ့ အေျခအေနပဲလို႔ စား သံုးသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတဲ့ သေဘာ၊ ေက်နပ္စရာေကာင္းတဲ့ သေဘာပဲေပါ့။
ဒါေပမဲ့ လူဆိုတာကလည္း ခက္သားေနာ္။ အားလံုးအဆင္ သင့္ရေနေပမယ့္ ေက်ာပူသာခံႏုိင္တယ္။ နားပူတာမခံႏုိင္ဘူးဆိုတဲ့ ကြၽန္မလို လူစားမ်ိဳးအတြက္က ေတာ့၊ ဘယ္ေလာက္ႀကီးပဲ အစား အေသာက္ေတြေကာင္းေကာင္း၊ ဘယ္ေလာက္ႀကီးပဲ လက္ဖက္ ရည္ေကာင္းေကာင္း အဲဒီလိုဆုိင္ မ်ိဳးေတြမွာ စားေသာက္ေနရတာ က ဝဋ္ဒုကၡတစ္မ်ိဳးပဲလို႔ ခံစားေနမိ ေတာ့တာပါပဲ။
အဲဒီလိုဆုိင္မ်ိဳးထဲ ဝင္ထုိင္ လိုက္တယ္ဆိုရင္ပဲ တျခားစားပြဲ ဝိုင္းဆီက အသံေတြ၊ ကိုယ့္ေဘး က စားပြဲ၊ ေနာက္က စားပြဲဆီက အသံေတြ၊ စားပြဲထိုး ၁၀ ေယာက္၊ ၁၅ ေယာက္ေလာက္ရဲ႕အသံေတြ၊ (ကံဆိုးရင္ စားပြဲထိုးေတြကို ေအာ္ ဟစ္ေငါက္ငမ္းေနတဲ့ ဆုိင္ရွင္ရဲ႕ အသံေတြ)၊ အေၾကာ္အေလွာ္နံ႔ ေတြ၊ တီဗီထဲက ပူပူဆူဆူအသံ ဗလံေတြ၊ ပန္ကာႀကီးႀကီးထဲက ထြက္က်လာတဲ့ ေလေငြ႕ပူပူေတြ၊ ေရေႏြးဓာတ္ဘူးထဲက မက်က္တ က်က္ေရေႏြးၾကမ္းေတြ စတဲ့ စတဲ့ ဒဏ္ေတြကို မခံစားႏိုင္ေတာ့ မွာ ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ ပဲနံျပား ကို ကမန္းကတန္းမ်ိဳခ်မိၿပီး ဆယ္ မိနစ္အတြင္းမွာပဲ ဆိုင္ထဲက ျပန္ ထြက္ေျပးလာမိေတာ့တာပါပဲ။ က်ဆိမ့္လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္ရဲ႕ အရသာက ဘယ္လိုေနမွန္း ေတာင္ မသိလိုက္ေတာ့။
အဲဒါေၾကာင့္ ေျပာတာေပါ့။ ပိုက္ဆံေပးစားေသာက္ရတာခ်င္း အတူတူ အစားအေသာက္ ေကာင္းေကာင္း စားရ႐ံုနဲ႔မၿပီး ေသးဘဲ အစားအစာေတြကို နား ေအးပါးေအးနဲ႔ စိတ္သက္သက္ သာသာစားႏိုင္တဲ့ အခြင့္အေရး ေတြရေနဖို႔၊ ရွိေနဖို႔လည္း လိုေသး တာပဲေနာ္။
ကြၽန္မကေတာ့ တစ္ရံေရာ အခါဆီက လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ေတြထဲမွာ သာခဲ့တဲ့ စိုင္းထီးဆိုင္ ရဲ႕ ေမာင့္လျပည့္ဝန္းကို လြမ္း ဆြတ္လို႔သာေနမိပါေတာ့တယ္။
7day
No comments:
Post a Comment