Thursday, November 28, 2013

အစာမေၾက ဘူးလား၊ သေဘၤာသီးစိမ္း ကိုစား
=========================

သေဘၤာသီးစိမ္းက သေဘၤာသီး မွည့္ထက္ ဘာလို႔ ပိုေကာင္းသလဲ။

သေဘၤာသီးမွည္႔မွာ ဓါတ္တိုး ဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ဗိုက္တာမင္ေတြ ပါ၀င္ေပမယ့္ သေဘၤာသီး စိမ္းမွာ ပိုမိုႂကြယ္၀တဲ့ papain ဓါတ္ေၾကာင့္ အစာေျခ အင္ဇိုင္းေတြ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။

Papain ဓါတ္က အစာအိမ္ကိုဘယ္ လို အက်ိဳးျပဳသလဲ။

Papain ဓါတ္ဟာ ခိုင္ခံ့ ေတာင့္တင္းတဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြကိုေတာင္ ေခ်ဖ်က္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ Papain ကို အသားႏူးေဆး (meat tenderizer) အျဖစ္ ထုတ္လုပ္ၿပီး ေရာင္းခ်လ်က္ရွိ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Papain ႂကြယ္၀တဲ့ သေဘၤာသီးစိမ္းကို စားရတာ အလြန္ အားေကာင္းတဲ့ အစာေျခ အင္ဇိုင္းကို အစာအိမ္ထဲ ထည့္ထားတာ ပါပဲ။

သေဘၤာသီးစိမ္းကိုဘာေၾကာင့္ အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္မွာ စားရတာလဲ။

ဗိုက္ထဲအစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္ သေဘၤာသီးစိမ္း စားတဲ့အခါ ဟိုက္ဒ႐ုိကလုိရစ္ အက္ဆစ္ပမာဏ နည္းေစ ပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲမွာ ဟိုက္ဒ႐ိုကလိုရစ္ အက္ဆစ္ နည္းတာေၾကာင့္ ပ႐ိုတင္း ေခ်ဖ်က္ အင္ဇိုင္းေတြဟာ အစာအိမ္မွ အူသိမ္အထိ အေလအ လြင့္မရွိဘဲ ဆင္းသြား ႏိုင္ပါတယ္။ အူသိမ္ထဲ ေရာက္လာတဲ့ ပ႐ိုတင္းေခ် ဖ်က္အင္ဇိုင္းေတြကို ေသြးလည္ပတ္မႈ စနစ္က စုပ္ယူၿပီး ေသြးတြင္း ဓါတ္တုိးပ႐ိုတင္း (oxidized protein) ေတြကို ေခ်ဖ်က္ ေပးပါတယ္။ အားေကာင္းတဲ့ ပ႐ိုတင္း ေခ်ဖ်က္ အင္ဇိုင္း တစ္ခုျဖစ္တဲ့ Papain ကို အစာမရွိတဲ့ အခ်ိန္ဦးဆံုး စားလိုက္တဲ့အခါ ေသြးထဲကို အေလအလြင့္မရွိ ေရာက္သြားေစၿပီး အဆိပ္အေတာက္ ပ႐ိုတင္း ေတြကို ေခ်ဖ်က္ ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးခဲ ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ေခ်ဖ်က္ေပး ျခင္းစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေဇာ္ကို

Source: hive-health-media
Health Updates Journal

Vol.2, No.18

http://www.myawady.net.mm/preventing/item/13593-2013-05-13-09-50-19

posted from Bloggeroid

No comments: